Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сезона на раждане зависи дали сме оптимисти

Естествено е, че понякога настроенията на човека се влияят от сезоните през годината, от това дали пече слънце или пък е облачно и дъждовно. В тази връзка изследователски екип от Будапеща, Унгария провел биохимични изследвания, които посочват, че сезонът, през който е роден човек, оказва влияние на нивата на допамин и серотонин, секретиращи се от структури в мозъка. Тези химически съединения са невротрансмитери, които повлияват настроенията на човека. Направеното ново проучване показва всъщност как сезонът, през който се е родил даден човек, може да повлияе на психическото му поведение в бъдеще. И въз основа на тези нови данни специалистите определят риска от появата на психически разстройства. 

Такова добре познато е напр. сезонното афективно разстройство,  което е налице при промяна на сезоните. То най-често се появява през есенните и зимни месеци, като се наблюдават чувства на безнадеждност, тъга, тревожни мисли, които често отшумяват с настъпване на пролетта. 

За целта на проучването били анализирани 400 доброволци, при които учените установили, че тези от тях, родени през лятото, е по-вероятно да бъдат с често сменящи се настроения от весели към тъжни, в сравнение с хората, родени през по-студените месеци. Резултатите от посочили още, че хората, родени през пролетта и лятото, е по-вероятно да бъдат весели и положително настроени да живеят живота си. При родените през есента пък е по-малко вероятно да проявят депресивен темперамент за разлика от родените през зимата. А хората, които са се появили на бял свят през зимата, се оказват с по-благ характер от родените през пролетта, лятото и есента, които са малко по-раздразнителни. 

Изследователите допълват още, че целта на проучването им е да се разбере има ли генетични маркери, свързани със сезона на раждане и менталните разстройства.

Добре известно е как темпераментът на човек се влияе от генетични и екологични фактори. Оказва се, че и сезонът на раждане дава отражение върху характера на човек, повлиявайки степента на оптимизъм у всеки един.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52