Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Бойчев остава начело на Кукления театър в Пловдив

Виктор Бойчев e преизбран за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той спечели конкурса за директор на театъра . Назначен  е със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г.

Програмата, с която  спечели новият-стар директор, е базирана на действителното състояние на театъра и плановете за развитие.  Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в  творческата концепция на Виктор Бойчев, който има  18 години мениджърски опит в Пловдив  е създаването на копродукции – международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института  Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив.

 „Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки – със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа“, пише в концепцията на Бойчев. 

Между  проектите  е и този с  идеята, бившата камерна зала към  театъра да се обедини с основната сграда на театъра, която е на 112 години и да се създаде  съвременен открит „Детски атракционен център”. 

Пред Радио Пловдив Бойчев обяви, че очаква добро партньорство с общината за успешно приключване на административните процедури.

На въпрос какво очаква от промените в новия мандат на администрацията и новото назначение на поста зам.-кмет по културата Бойчев сподели, че според него работата на досегашния на този пост- Стефан Стоянов е била много добра. По думите сред позитивите за Стоянов са както местни арт прояви, така и успехът на спечеленото домакинство на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019та година.

Цялото интервю с Виктор Бойчев е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01