Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората са стресирани, но Брюксел не е под обсада

| обновено на 23.11.15 в 15:56

Наистина положението в Брюксел изглежда като военно, но няма нито паника, нито масова психоза, както това се преекспонира от някои медии, коментира за Радио Пловдив  Никола Миладинов, кореспондент на БНР . 

Това, което вълнува хората е докога ще продължи тази висока степен на тревога от 4-та спепен, защото жителите на Брюксел не могат да отидат на работа, а децата им на училище. Очаква се по-късно днес Правителственият съвет по национална сигурност да анализира ситуацията и ще реши дали да промени степента на заплаха. 

Много е възможно обаче най-високата степен на заплаха да остане още няколко дни докато не се установи местоположението на издирвания за атентатите в Париж Салах Абдеслам, прогнозира Никола Миладинов. 

Припомням, че 21 души бяха задържани при акции на полицията в Брюксел през нощта и днес. Сред тях обаче не е заподозреният атентатор от Париж Салах Абдеслам. 

Днес в Брюксел метрото и училищата остават затворени при най-висока степен на заплаха. 

Все още не е известно дали всички заловени ще получат обвинения. В момента заподозрените се явяват пред съдия-следовател, който ще реши дали да останат в ареста. При предишната спецакция на белгийските служби веднага след парижките атентати на 13-и ноември от седем арестувани тогава – петима бяха освободени поради липса на доказателства. Един от 22-та адреса, които са били претърсени снощи, е бил в кв. "Моленбек" – дома на чичото на Салах Абдеслам. 

СнимкаБлокади на улици, снайперисти, бронирани коли, стотици полицаи и военни бяха част от безпрецедентната спецакция. Тя засегна и най-известния туристически обект в сърцето на Брюксел – централния площад. Няколко хотела и ресторанта в района бяха евакуирани от специалните части

Полицейската операция обаче не е приключила и е в ход, заяви тази сутрин министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Той каза, че социалният и икономическият живот в град като Брюксел не трябва да спира. Много жители не отидоха на работа, защото всички ясли и детски градини, училища и университети са затворени. 

Вече се виждат огромни задръствания по всички големи булеварди, тъй като метрото е спряно. Автобусните линии трябва да работят по график, но и там има смущения, тъй като някои шофьори са отказали да работят поради страх за живота си. Някои болници отменят планираните прегледи, банките също затварят офиси. 

Администрацията на европейските институции и на НАТО е на работа, но при специален режим на сигурност в сградите. 

Степента на заплаха ще бъде преразгледана отново в късния следобед от Правителствения съвет по национална сигурност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продуктите от микроферми трябва по- лесно да стигат до пазара

Работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България ” ще се състои днес в Пловдив.  В Аграрния университет фондация „Земята - източник на доходи“ - Пловдив, организира дискусия за състоянието на дребния бизнес в селските райони. Осбсъждат се и възможности за неговата подкрепа, както..

публикувано на 10.10.24 в 11:49

Раздутите разходи ще доведат държавата до фалит

Прогнозата, че така както се кани да харчи, държавата върви към фалит,  е на социолога Кънчо Стойчев, който е и зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателската организация апелира към повече фискална дисциплина и се обяви срещу увеличаване на заплатите в публичния сектор и пенсиите. Според Кънчо Стойчев..

публикувано на 10.10.24 в 10:35

Зависимостите се увеличават, има пациенти с двойни диагнози

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Стигмата и предразсъдъците към психичните разстройства са сред основните проблеми в психиатрията.  750 пациенти с психични разстройства се лекуват в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“. Там работи доц. д-р Севдалина Кандиларова, която преподава на студентите по психиатрия и..

публикувано на 10.10.24 в 10:09

Жители на Войводиново отново на протест

Жителите на Войводиново ще протестират отново на 13 октомври, неделя, заради транспортните си проблеми. Пред Радио Пловдив Дамян Янков, който живее в селото, припомни, че автобус 15 спря да пътува до селото заради подновения ремонт на "Брезовско шосе". В същото време, според него, осигуреният от община "Марица" заместващ транспорт не е редовен...

публикувано на 09.10.24 в 15:55

Кампанията "Усмихни сърце" започва за 5-ти път в Пазарджик

Благотворителната кръводарителска кампания „Усмихни сърце“ стартира за пети път в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Пазарджик. "Стартирахме тази кампания преди 5 години, малко след като загубихме нашия приятел  Георги Арнаудов, който почина от Сарком на Юинг. Миналата година я продължихме и в памет на жестоко убития Ангел..

публикувано на 09.10.24 в 14:06