Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кратък дъжд се изля в помощ на огнеборците край Яврово

Внезапен, благодатен за огнеборците дъжд се изсипа над пожара, който пламтеше от снощи в горите край асеновградското с. Яврово. Той е в  местноста „Бяла черква” при село Косово, възникнал снощи около 19 часа и бе обхванал първоначално около 100 декара смесена гора.

Уви,  „Провидението“  се намеси за малко в помощ на спасителите, и отново се е оттеглил във високите си покои,  стана ясно от последните данни на аварийницие, които продължават да гасят пламналата гора в пресечана местност.  Добрата новина е,  че пламъците вече са напълно локализирани, огнището е почти изцяло овладяно, потушава се сърцевината, разказа един от ръководителите на звена  в пловдивската противожарна служба  Румен Димчев. 

Гаси се главно с подръчни материали, включително т.нар. "тупалки", кодето е възможно се употребява специализирана техника, но  теренът е изключително тежък, практически непроходим, обясни  Румен Димчев. 

Припомням, че снощи, към 19 ч. огънят обхвана около 100 дка гори близо до асеновградското село Яврово, в  местноста „Бяла черква” край село Косово. В началото,  ситуацията изглеждаше  доста тревожно. Ето кратък разказ в началото на спасителната операция  от зам.-директорът на пловдивската пожарна Петър Тосков. 

Няма опасност за хора и близки постройки, но засега също няма  яснота и за причината, довела до възникването на огъня.

Първото огнище в този район избухна в четвъртък, обхванало планинска местност от около 15 декара  между селата Руен и Лясково.  Тогава  бяха засегнати предимно ниски дървета, храсти и треви.  Всичко приключи успешно,  каквито са уверенията на пожарникарите и за този инцидент. 

Според тях до вечерта  всичко ще е приключило.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 19:11

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17