Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Административния съд продължават делата за касиране на вота на пловдивчани

| обновено на 24.11.15 в 11:16

Поредно заседание ще проведе от 10 часа Административният съд в Пловдив по жалба с искане за касиране на изборите за кмет на голямата община. Съдът даде време на адвоката на жалбоподателите от „Коалиция за Славчо Атанасов“ – Емил Василев, да се запознае със списъците от ГРАО, съдържащи имената на гласувалите под черта избиратели. От екипа на Славчо Атанасов ще се опитат да докажат, че има двойно гласували граждани – по местоживеене и със заявление от полицията. Гласувалите под черта избиратели в списъците са над 1100 – твърдят жалбоподателите.

На предишното заседание в залата беше гледано видеото – телевизионен репортаж от изборната нощ, който показва, че в зоната за сигурност в ОИК има отворени чували и хора на коляно дописват нещо в протоколите.

Беше изслушан и 21-годишния свидетел Тодор Петков, призован от жалбоподателите. Той заяви пред съда, че е видял отворени чували с бюлетини в споменатата зона за сигурност. Според него в тази зона би могъл да влезе всеки, което предивзика бурната реакция на членовете на ОИК, присъстващи на заседанието като страна.Според адвокат Емил Василев свидетелят наистина е посочил, че зоната не се е охранявала добре. Което означавало, че случайни хора биха могли да проникнат в тази зона и дори да подправят протоколи.

Председателят на ОИК Деница Чингарова не потвърди тази теза и заяви, че в комисията няма такива подадени сигнали за нарушения.

Продължават и делата с искания за касиране на изборите за кметове на районите „Западен” и „Тракия”. Съдебните заседания по жалбите на „Коалиция за Славчо Атанасов”  срещу Общинската избирателна комисия са от 13.30 и 15.30 часа.

Кандидадатът на Патриотичния фронт Десислава Желязкова, бивш кадър на ГЕРБ, загуби от представителя на ГЕРБ Димитър Колев, който зае нейния пост след изгонванете й по време на миналия мандат. Според адвокатът й Атанас Петров  има множество нарушения на изборния процес, сред които са двойното  гласуване,  незаконен състав на секционните комисиии. При първото заседние по делото защитата поиска като свидетели да бъдат допуснати петима застъпници. 

Кандидатът на Патриотичния Фронт в район „Тракия” Костадин Гаров загуби изборите, след като Костадин Димитров от ГЕРБ спечели втори мандат с преднина от 93 гласа. Очаква се днес да бъдат разгледани удостоверенията и декларациите за дописаните под черта избиратели, които бяха поискани при миналото съдебно заседание от защитата в лицето на адвокат Емил Василев, който изрази опасения, че при вота е имало двойно гласуване. Днес е третото заседание по делото. 

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29

65 мил. лева очаква област Пазарджик по европроекти

Област Пазарджик е на второ място след Пловдив по изпълнени европроекти в Южен централен район, стана ясно по време на конференцията „Европа на Балканите. Общо бъдеще“, организирана от БТА. По оперативни програми са реализирани 1750 проекти на стойност 500 милиона лева. Към края на миналата година, община Пазарджик е реализирала 767 проекта на стойност..

публикувано на 18.05.24 в 09:27