Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокади в листата на общинските съветници ?

 След решение  на Администратвният съд в Пловдив, с което се  отменя решение на Общинската избирателна комисия в Пловдив за избора на   д-р Калин Калинов  за общински съветник от Коалиция „Здравко Димитров – да решаваме заедно“, неговото място заема     Божидар Здравков от ДСБ.  Решението подлежи на обжалване.




Причината  за  съдебното  решение ,  което е по жалба на Божидар Здравков, е че на изборите Калинов има по- малко преференци от следващия го Божидар Здравков, който е събрал 211 гласа в своя полза. След проверката на съда в една секция - 21-ва , в ОУ"Алеко Константинов" , се установява, че мажоритарната подкрепа за Калинов е 203 гласа.  
В интервю за Радио Пловдив Божидар Здравков заяви, че така изпреварва по преференции не само д-р Калинов , но и Пенка Деведжиева и Сабина Петкова.
Бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов коментира, че " този господин  / Божидар Здравков / никой не го е виждал по време на предизборната кампания. Да е казал два пъти "добър ден". Той определи подаването на жалбата от Здравков, като влизане през задния вход, което не е морално. 
"Всички знаят, че преференциите не са отчетени правилно, изборите са опорочени", каза той и посочи като пример точно при проверката по жалбата на Здравко,  установяването на изчезването на черновите с бюлетини от чувалите.
Лидерът на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева: Нормално е да има емоция в една такава ситуация. Тъжното е, че тогава, когато едни комисии не са си свършили  работата да има такива моменти на разочаровани, на усмихнати кандидати за общински съветници. Тук в конкретния случай става въпрос за Божидар Здравков –  внук на най-успешния кмет в Пловдив и аз не мога да се съглася, че никой не го е чувал, тъй като Божидар Драков беше първият председател на Демократи за силна България, бил е два пъти общински съветник, така че Божидар има своята популярност и принос.

Р. П.: Въпросът беше не работата му и това, че е внук на най-успешния кмет, а приносът му конкретно за тази кампания, това имаше предвид г-н Калинов.

П. Д.: Не аз или г-н Калинов, или г-н Здравко Димитров преценяваме за приноса, а самият избирател чрез своя вот показва кой какъв принос има.

Р. П.: Вие приемате факта, че Божидар Здравков е подал тази жалба и това изместване ще бъде на базата на гласовете, които се преброяват само в една секция?

П. Д.: Това е законово право на всеки един кандидат да подаде жалба тогава, когато има достатъчно аргументи и основания да извърши този законов акт под формата на жалба. Това, че други кандидати не са подали жалби и лично тяхна преценка. Бих казала, че когато бе отворена тази въпросна секция от съда се видяха и доста други нарушения, но не бяха по същество обект на разглежданата жалба, което говори, че действително книжата като протоколи в заключение предадени в ОИК са в пълно безобразие.

Р. П.: Преференциите имаха ли значение или смятате, че дори и при пренареждането не отговарят на действителния вот?

П. Д.: Трябва да се обърне изключително внимание след тази избори на преференциалния вот, на умението да се отбелязва той правилно, да има чернови, от които да е ясно какво се случва така, че после те да бъдат прехвърлени в окончателния протокол, а не да се стига до ето такива случки и до такива емоции.

Р. П.: Г-н Здравко всъщност казва, че с тази жалба и с това преброяване на тези 12 гласа той минава и пред вас, и пред новата председателка на общинския съвет. Вие наясно ли сте какво точно се получава там сега?

П. Д.: Да, наясно съм, разбира се. Божидар е четвъртият подреден по брой преференции от общо шестимата съветници, които влизат в общинския съвет. Но пак ви казвам, ако трябва реално да се преброят преференциите, те няма да изглеждат по начина, по който е в момента. Но който е подал жалба – подал, който има достатъчно мотиви така, че съда да посегне към отварянето на чувала и на книжата на съответната секция – го е сторил. Който не го е сторил – факт, срокът изтече.

Р. П.: Смятате ли, че това решение, доколкото познавате и двамата – и Божидар Здравков, и Калин Калинов ще бъде в полза на обществото, т. е. на работата на общинския съвет?

П. Д.: И двамата кандидати са стойностни хора, и двамата могат да донесат изключително високо ниво на общинския съвет. Честно като човек в лично качество ще ви кажа, че съжалявам и за Божидар ако не беше част от групата на общинските съветници, така също и за Калин. Ако зависи от мен бих искала и двамата да бъдат в групата на общинските съветници от нашата местна коалиция.

Припомняме, че листата на Реформаторския блок имаше най- много размествания заради преференциалния вот. 

 Водачът Здравко Димитров е областен управител. Той  осигури място в общинския съвет на лидера на ДСБ Пепа Деведжиева, която от второ място беше изтласкана на седмо в листата. Заради феномена 19 – 19 на второ място бе Коста Хаджиев. Изненадващо също от 8-мо място на трето излезе Айри Фейми Мурад от партията на Корман Исмаилов. Четвърти стана Ангел Ангелов, пета -  Савина Петкова. На следващото място е бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов.

Божидар Здравков бе на 13 място в листата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24