Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Панайотов представя живопис в ГХГ Пловдив

Градска художествена галерия – Пловдив представя самостоятелна изложба – живопис на утвърдения български художник Минчо Панайотов.
Пред публика ще бъдат показани 35 от най-новите живописни картини на автора, създадени през последната година, които за първи път напускат неговото ателие. Художникът е сред най-популярните и плодотворни артисти на Пловдив, с ярък почерк и смели търсения, винаги изненадващ, но и ясно различим. В редица свои интервюта творецът споделя: „Винаги съм искал да бъда художник. Нищо друго. Какво значение има, откъде идвам, след като не сте били в света на детските ми фантазии? Свободата е безграничното ми пространство. Истината е, че не се интересувам особено много от мнението на другите за мен. Прекалено малко е времето за това."
Изложбата ще продължи до 13.12.2015г.
Минчо Панайотов има вече над 45 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, като последната му проява зад граница е в Париж преди две години. Участва активно в международни, национални и регионални колективни изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия - София, Градска художествена галерия - Пловдив, на много галерии и частни колекции в страната, като и в Австрия, Франция, Англия, Германия, Италия, Швеция, Швейцария, Белгия, Унгария, Дания, САЩ, Холандия, Гърция, Япония, Норвегия и др.
М. Панайотов е роден на 13.11.1944 г. в сливенското село Панаретовци. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския утиверситет „Св.Кв. Кирил и Методий" при проф.Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация. Творческият му път започва като уредник в Художествената галерия в Сливен. Член е на СБХ и на Творческо обединение "26-5". Живее и работи в Пловдив. Награждаван е от Съюза на българските художници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56