Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят нов мост над Марица за 15 милиона лева

| обновено на 23.12.15 в 16:57

Нов мост ще се изгражда в Пловдив. Той ще свързва булевардите „България“ и „Копривщица“ и ще започва от кръговото кръстовище на стадион „Пловдив“. Мостът ще бъде успореден на жп моста, който също ще минава оттам. Той е част от ОП "Транспорт", която предвижда обновяването и рехабилитацията на жп възел "Пловдив". 

Това каза днес кметът Иван Тотев, след среща с екипа, проектирал новото пътно съоръжение на града. До юни ще има строително разрешение, предвиждат плановете на строителите.

Габаритите на моста ще са 30 метра широчина с 4 платна при обща дължина 245 метра. Той ще се изгражда над съоръжение с 9 групи колони. Това съобщи проектантът инж. Петър Минчев, който обясни, че идеята е да продължи връзката по т.нар. Западна тангента за бързо излизане от града.

Проектантът подчерта, че целта е там да преминава не само градски транспорт, леки и тежки автомобили, както и да има пешеходна алея, и велоалея. 

Предварителните данни сочат, че за моста и за свързващите части към него ще трябват над 15 млн. лева,  съобщи кметът Иван Тотев. По думите му ще се търси финансиране от 2016 г., като до пет години се предвижда финализиране на проекта, паралелно с новия булевард „Северен“ и  „Модър Царевец“.  Трафикът от централната част на Пловдив ще се изведе към районите, заключи градоначалникът.

Този мост се проектира заедно с ж.п.моста над река Марица, защото се предвижда промяна на ПУП на Пловдив, уточниха от общинската администрация. Значението на моста е много важно, защото ще поема трафик, който се насочва към бул. „Васил Априлов“, съответно  това са натоварените кръстовища „Васил Априлов“ - „България“,  и след това „Васил Априлов“- „Шести септември“, което най - натоварено в Пловдив. 

СнимкаСнимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59