Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват 120 години организирана растителна защита у нас

Снимка: gradinar.net

Специалисти и фермери ще отбележат в Хисаря 120-та годишнина от организираната растителна защита в България и 20-годишнината от създаването на Българската асоциация за растителна защита. 

Проф. Янко Димитров, декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет и член на Управителния съвет на Българската асоциация по растителна защита, припомни, че началото е дадено с указ на княз Фердинанд за борба с филоксерата. 

В днешната браншова организация членуват около 60 на сто от компаниите, които работят в сектора. През 2014 година те са продали препарати за защита на растенията от болести и неприятели за почти 200 милиона лева, а общата стойност на капитала на тези компании се оценява на около 2 милиарда лева.

На общото събрание на Българската асоциация по растителна защита в Хисаря ще бъде дискутирана и една общоевропейска тенденция, в която България ще се включи. От 2017 година в ЕС се въвежда  практиката на интегрирано управление на вредителите, което ще намали нивото на химизация при растителната защита и у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28