Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава дали бившият кмет на Стрелча остава в ареста, той: Невинен съм!

| обновено на 19.01.16 в 15:48

Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка, беше доведен в районния съд в Панагюрище под засилена полицейска охрана. На влизане в сградата на съда Евстатиев каза, че е невинен и нищо не е направил. Също спомена, че не познава момичето. 

Със спонтанен протест пред съда започна разглеждането на искането за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Евстатиев. 

Пазарджишката прокуратура внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо  Евстатиев, тъй като изтича срокът на 72-часовото задържане на Евстатиев.  По нареждане на главния прокурор случаят се разследва от районната прокуратура в Пазарджик, тъй  като прокурорите от Панагюрище си направиха отвод по делото, за да се избегнат всякакви съмнения за  тяхната безпристрастност.  

Според говорителя на пазарджишкото обвинение прокурор Димитрия Ганчева отводът на районния прокурор на Панагюрище Красимир Танев и колегата му Николай Топкаров е заради близкото им познанство с обвиняемия Евстатиев още като кмет на Пазарджик, а след това и на Стрелча: 

Поради тази причина се депозира отвод. Не бягат от отговорност да не си приключат работата, просто, когато са поставени така нещата, по-добре е прокурорът да се отзове от случая, за да не се говори най-малкото, че няма да си свърши с нужната строгост работата. 

Паралелно с обвинението за сексуално насилие Евстатиев ще бъде разследван и за сделки, които е направил като кмет на Стрелча. Проверява се как пиарката му Елина Георгиева е получила на концесия два общински рибарника и как в момента стопанисва хотела, в който е извършено насилието срещу 16-годишното момиче. Кметът Стойно Чачов заяви: 

Това е хотел на РПК. Взеха го под наем от РПК, има сключен договор на фирмата на Елина Георгиева. Няма как да навлизам повече в детайли. Всеки си преценява и си носи кръста. 

Момичето, което учи в е училището  в Стрелча, е разпитано пред съдия в присъствието на психолог. Разпитани са свидетели и са назначени необходимите експертизи. 

Междувременно жителите на Стрелча продължават протестите и настояват за справедливо наказание. Предстои и извънредно заседание на местния парламент. 

Иван Евстатиев е почетен гражданин на Стрелча и общински съветник от БСП. Утре местният Общински съвет ще отнеме званието му и ще гласува отстраняването му от всички общински постове. 

Заради случая БСП - Стрелча свали доверието си от Евстатиев. Местните социалисти са го призовали да подаде оставка като общински съветник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15

Откриват обновената улица "Д-р Георги Странски" в "Източен"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов ще открият обновената улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив – в участъка от улица ул. "Генерал Радко Димитриев" до улица „Тодор Гатев“.  Това е първият етап на проекта, за който бяха отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева от общинския бюджет. Припомням, че в края на..

обновено на 03.06.24 в 06:51

Жълт код за проливни валежи и градушки в Пловдив и Пазарджик

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила днес в 4 области от Северна България, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология.  Жълт код за валежи и градушки е обявен в други 7, сред които Пловдив и Пазарджик.  Очакват се количества на валежите до 20-25 mm.   Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след..

обновено на 03.06.24 в 06:51

Кръгла маса "Българистиката в Унгария" се открива в ПУ

Кръгла маса „Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера“ ще бъде открита днес в 16:00 часа в Заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Събитието е част от работната програма на екипа на Пловдивския университет с ръководител проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева,..

публикувано на 03.06.24 в 06:31