Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 60 души са потърсили помощ от ортопедите в УМБАЛ "Св. Георги" само за ден

С всяко денонощие прогресивно нараства броя на тежко контузените  пловдивчани, пострадали от падания по заледените улици и тротоари, сочи медицинската статистика. Същевременно, общината и две градски болници се споразумяха да приютяват бездомниците през нощта. 

Само през последното денонощие 58 пловдивчани са потърсили спешна помощ заради счупени крайници и други травми след падане  върху леда, съобщиха от УМБАЛ „Свети Георги”.  18 от случаите са по-сериозни и се е наложила неотложна оперативна намеса. 


Хората са са били със сериозни счупвания на крайниците – ръце и крака, най-вече китки, глезени,  бедра и подбедрици. Малко дете е със счупена ръка след като се е подхлъзнало и паднало пред училището си. 


В понеделник в спешните медицински центрове  бяха  регистрирани 8 души с контузии,  на следващия ден те бяха 26, а днес потрошените пловдивчани са двойно повече от вчера, сочи статистиката, според която за трите мразовити дни близо 100 души са с тежки травми от падания върху леда. 


Заради установилите се  трайно ниски  температури, Общината е постигнала договорка с ръководителите на бившите  първа и втора градска  градска болница – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ – да подслоняват за през нощта оказали се на улицата бездомници или бедстващи хора,  съобщи заместник-кметът по обществен ред и сигурността Георги Маринов.  


По думите му, на другия ден тези безпризорни ще бъдат приютени в общинските социални центрове, но важното е да не бъдат изоставени да измръзнат до смърт на открито. Любопитното е, че извън тази категория, след закриването на „отрезвителя“, според закона за МВР, когато на улицата  бъде открит злоупотребил до безпомощност с алкохола човек, полицаите са  длъжни да повикат линейка, която пък го отвежда в болница, коментира заместник-кметът.


Същевременно, стотици пловдивчани са принудени да стоят дълги часове на открития суд, преследвани от  нуждата за прехрана – това са търговците на открито и тези по кооперативните пазари, не всички от които са покрити или заслонени. Болшинството малки пазари са с непочистени преспи и труден достъп, което, добавено към мразовитото време, катастрофално свива клиентелата на зеленчукопродавачите. 


Чуйте тяхната история тук 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на културата уволни директора на Смолянския театър

Със заповед на Министъра на драмата Найден Тодоров директорът на Родопския театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност.  Заповедта влиза в сила от днес, съобщиха от  Министерството на културата. Името на Румен Бечев беше замесено в скандала "Разград" за фиктивни назначения, извършени от директора на ТМФЦ Левон..

публикувано на 04.10.24 в 16:54

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков,..

публикувано на 04.10.24 в 16:32

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да..

публикувано на 04.10.24 в 15:58

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва използването на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури бързо издаване на документи за пловдивчани. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие –..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52