Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да подпомогне раждането на поне две деца

На Бабинден, с акушер-гинеколога проф. Мария Малинова говорим за надеждата и шанса, които дава методът "ин витро". Разговор за лекарите, родителите и новородените в Деня на родилната помощ.

Акушерството и гинекологията са не само професия, а и изкуство, подчерта на празника проф. Малинова. Тя смята, че държавата трябва да направи всичко възможно да подпомогне семействата с репродуктивни проблеми.

Д-р Малинова обаче подчерта статистиката, че в пловдивска област са родени през 2015 г. с 453 бебета по-малко от 2014 г., или  има намаляване на раждаемостта със 7%. В България са се родили 4 000 по-малко деца през изминалата година.

Президентът трябва да свика Съвета по национална сигурност, защото е застрашено съществуването на България, смята още проф. Малинова.

Р. П.: 145 000 са двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. Смятате ли, че по някакъв начин може да им се помогне в България, имат ли шанс и какъв, проф. Малинова?

Мария Малинова: Разбира се, че имат шанс. В България има много центрове ин витро, всички центрове работят на изключително световно ниво. Разбира се, не можем да чакаме чудеса. Успеваемостта при ин витро фертилизацията е в най-добрия случай между 36 и 37 %, т. е. ще има случаи, в които двойките няма да успеят след първи, след втори опит. Държавата трябва да поеме раждането поне на две деца, не говоря за опити ин витро, а до раждане на две деца. Само така ще можем да имаме някакъв успех.

Р. П.: А що се касае до различните варианти на това жената да има бебе с идеята за сурогатно майчинство и т. н.  – тях приемате ли ги или да не ги коментираме днес?

М. М.: Разбира се, че ги приемам, разбира се, че ги приемам. Има различни причини жената да не може да роди дете. Обратно – има жени, които биха могли да дарят едно семейство с детенце. Защо да не го направят? Даже и да приемем, че семейството ще плати нещо на тази жена. Нищо неморално не виждам в това. Всяка двойка има право да има дете. Просто нещата трябва да бъдат облечени в закон.

Р. П.: Там в българското законодателство има „бяло петно”...

М. М. Помогнете и вие.

Р. П.: Да, може би повече публикации ще бъдат от полза. Проф. Малинова, да минем сега на вашето поле – на родилната помощ, вие сте консултант на дом „Весела”. Какво още може да се желае в общинските лечебници, в пловдивските здравни заведения в тази връзка?

М. М.: И тук може би ще кажа някои неща, които може би не са за казване – имам предвид ниското заплащане на клиничната пътека  „раждане” – 580 лв. Направете едно сравнение със Съединените американски щати, където едно раждане е 10 хиляди долара. В тази връзка държавата трябва да подпомогне по някакъв начин – дали с ангажиране към еврофондове, проекти общинските болници затова, защото в някои от тях е основният поток от неосигурени пациенти и при всяка неосигурена бременна жена могат да бъдат направени два прегледа. Съгласете се, че това не е наблюдение на бременната жена и поради тази причина при неосигурените патологията на бременността, усложненията на бременността и раждането са в много по-висок процент – те раждат преди всичко недоносени деца и когато имаме деца с екстремно ниско тегло – под  1500 г, знаете, не само смъртността е по-висока, но дори и неонатолози да спасят тези деца тези деца са обикновено с усложнения и крият риск от инвалидизиране в бъдещия си живот. В момента аз имам информация, че на всеки бежанец издръжката е хиляда евро, официално се твърди, че е около 500 евро – бежанците получават по-голяма защита от гражданите на България. Къде е справедливостта?

И докато бременните жени в чужбина, в европейските държави желаят да раждат вагинално в България е точно обратното. Ние, лекарите не можем просто да озаптим това голямо желание на бременните да раждат с цезарово сечение. Намират се колеги от други специалности, които пишат диагнози, че жените имат някакво придружаващо заболяване, за да може то да послужи като индикация раждането да завърши със секцио. т. е. ние трябва да работим с младите жени и пак казвам – може би тук телевизия, радио, трябва да се впрегнат всички възможни медии, за да се разясни на жените, че цезаровото сечение не подобрява прогнозата както за майката, така и ма бебенцето. В държавите с най-висок стандарт цезаровото сечение е не повече от 12 – 14 %.

Честит празник на всички акушер-гинеколози, на всички акушерки, на всички неонатолози, педиатри, санитари.

Р. П.: Честит празник и от нас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27