Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският музей кани гости от цял свят на виртуална разходка

От днес хората по цял свят могат да разглеждат експозицията на Регионален етнографски музей – Пловдив онлайн благодарение на успешното сътрудничество между Регионален етнографски музей – Пловдив и Google Cultural Institute.РЕМ – Пловдив има вече две виртуални изложби „Знаци на времето“ и „Български народни накити“

Директорът на музея Ангел Янков съобщи, че скоро ще е готов и виртуалния вариант на най-новата изложба на музея „Романтика от кутията за спомени“. 

Като се използват възможностите на Street View, хората могат да се разхождат виртуално из залите и коридорите на Регионален етнографски музей – Пловдив. Могат да избират интересни предмети, и като кликнат върху тях да открият повече информация или да се потопят в достъпните изображения с висока резолюция, казва Янков.

„Количката“ на Street View е разработена със специален дизайн. Тя засне 360 градусови изображения на интериора на РЕМ – Пловдив, които след това бяха събрани в единна триизмерна картина. Тя позволява плавна навигация през повече от 14 зали в музея, включващи: традиционно облекло, накити и възрожденски интериори.

Виртуалните изложби разработени за онлайн посетители и са курирани от експерти от РЕМ – Пловдив. Дигиталните експозиции представят историята на Българското Възраждане в периода от края на XIX и началото на XXвек. „Знаци на времето“ разказва за различни осветителни и времеизмервателни уреди във възрожденска България. „Български народни накити“ представя традиционни накити от българските земи, изработени от сребро, злато и скъпоценни камъни. Тези накити са карали чуждестранните пътешественици да сравняват дори селските моми в България с царици. Най-новата ни изложба „Романтика от кутията за спомени“ представя романтиката и любовта в града на тепетата в средата на XIX век.

Ангел Янков, директор на РЕМ и кметът Иван Тотев

Според Ангел Янков някои от най-интересните експонати, които могат да бъдат видени във виртуалните ни изложби са:

-Джобен часовник „Ralph Gout“ – сребърен мъжки джобен часовник, украсен с инкрустации от черупка на костенурка и рубини по капака, Ralph Gout, Лондон, 1722 г.

-Листовидни пафти – сребърни пафти, комбинирана техника – коване, леене, щамповане, филигран, инкрустация с камъни и седеф; гравюри на двуглави орли върху седефа, XIX в.

-Музикална бонбониера – бонбониера, свиреща музикална кутия със симетрична четириъгълна форма, тапицирана с розов копринен плат, върху капака – изрисуван пейзаж с вятърна мелница.

РЕМ – Пловдив беше първият български музей, който дигитализира културни ценности с платформата на Google Cultural Institute, припомня директорът на пловдивския музей.

"Искам да благодаря на партньорите ни от Google и на екипа, който ни подкрепяше и направи възможна дигитализацията на материалното културно наследство от фондовете на РЕМ – Пловдив. Нашите изложби „Знаци на времето“ и „Български народни накити“ спомогнаха за популяризирането музея по целия свят. Ще продължаваме да качваме виртуални изложби. Сега вече и интериорът на музея е достъпен онлайн с Виртуалната разходка на Street View. Така хора от цял свят ще могат да се насладят на уникалната атмосфера на Къща Куюмджиоглу, която е национален паметник на културата, и да разгледат нашата експозиция.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18