Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитимизират училищната мрежа в Пловдивска област

Оптимизация на училищната мрежа предстои на територията на някои общини в Пловдивско. Такива нагласи, на базата на вече проведените предварителни разговори, има в Хисаря, Асеновград, Карлово и Първомай, съобщи старши експерт Рангел Райчев от Регионалния инспекторат по образование. 

Там се налага преобразуване на учебните заведения, закриване или сливане на училища. С новия закон от месец август предстои общинските съвети по места да вземат конкретни решения. 

В Асеновград вече има становище от местната администрация за сливане на двете гимназии, както и за закриване и  преобразуване на училища в община Карлово и сливане за учебни заведения в община Брезово.

В план-приема за учебната 2016-2017 година няма промени в броя на паралелките в сравнение с миналата година. По думите на началника на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Иванка Киркова план-приемът е напълно реалистичен. Включени са четири нови професии.

Областният съвет по развитие прие новите специалности да са  моделиер на облекло от кожа в Професионалната гимназия по кожа и текстил „Д-р Иван Богоров“ в Пловдив, агреоекология в Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем, мехатроника в асеновградската гимназия „Цар Иван Асен II“, както и електромонтьор на машини и апарати в Професионална гимназия „Петър Парчевич“ в Раковски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

От Бачковския манастрир тръгва шествие с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местноста Клувията. Според легендата в тази местност иконата е била скрита от турските набези. Чудотворната икона е дарена на Бачковската света обител от..

публикувано на 06.05.24 в 07:02

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12