Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната система е изключително нечистоплътна

Като недостатъчно критичен, особено  от гледна точка на общественото очакване, определи доклада на ЕК за съдебната система у нас журналистът Слави Ангелов. По отношение на съдебната система ние вече не само стигаме дъното, а вече го копаем, каза той.

По принцип политиците са причината за цялата тази ситуация, това трябва да е ясно, заяви журналистът.  Според него големият проблем е, че българият народ реално е непредставен, тъй като тези хора, говоря за т. н. народни представители,  а отивайки в парламента, започват да се занимават със съвсем различни неща от тези, които са обещали и да предприемат действия и закони, които по-често са лобистки и много по-рядко са свързани с истински интереси на хората, които са ги избрали. Така че в това отношение има дълбока криза и пропаст, която зее между тези хора, които са във властта, в управлението, в Народното събрание и тези, които са ги избрали. Това ще бъде проблем, който ще се изостря все повече и лично моята надежда е, че ще породи обществено недоволство и по-силен обществен натиск, защото без него това статукво не може да бъде променено.

Но принципно българите са много заспали и нямат рефлекса да търсят правата си, както например нашите съседи гърците, и за съжаление много често, дори да има някаква такава обществена енергия, тя е насочена в някакви хаотични посоки, а не конкретно върху нещата, които смущават нашия живот.

По отношение на ВСС, Слави Ангелов каза, че Няма да се решат проблемите при нас, когато Висшия съдебен съвет бъде механично разделен на съдийска и на прокурорска квота. Големият проблем са хората, които съставляват тези квоти. Защото в момента ние дори да отидем към избора на нов ВСС ние реално нямаме никакви гаранции тази политическа система, която ще реализира тази промяна дали може да излъчи нови хора, които да бъдат наистина морални и да работят ефективно  за разлика от тези досега.  Най-важното и общото, което може да се каже е, че трябва да се въведе много строга система за отчетност, всички процеси там трябва да бъдат много прозрачни.

Няма най-виновен в тази ситуация. Прокуратурата си има конкретни проблеми, съдът свои конкретни, полицията свои конкретни. 

Според Ангелов едно от най-важните неща, които трябва да се случат е действително антикорупционният закон да бъде приет, обаче трябва да бъде приет по конкретен начин, а не по този начин, по който смятат нашите депутати, които не искат въвеждането на строги мерки, тъй това ще ги засегне физически, ако щете. Трябва по подобие на това, което се случи в Румъния, тъй като ние трябва да следваме румънския опит, тъй като ние сме най-корумпираната дръжава в момента в ЕС и не можем да следваме някакъв опит  да кажем на Дания, на Норвегия и Швеция, тъй като там ситуацията е съвсем различна, затова ние трябва да приемем опит като румънския. Румънският опит какъв е? Там има антикорупционно звено, обаче то не е подчинено на главния прокурор – то е самостоятелно звено, и не е подчинено нито на главния прокурор, нито на президента, нито на министър-председателя. Трябва да се отида в Румъния и да се види как точно е постигнато това нещо, защото това звено, това всъщност е национална дирекция, което действа в Румъния от около десетина години, но има невероятни резултати последните пет – те са изправили на съд около 1100 чиновници, само за корупция говорим, от които са вкарали в затвора около 1000. Те имат невероятна ефективност. Само 9 % от делата, които водят прокурорите там са завършили с оправдателни присъди.  У нас за същия този период имаме само двама души вкарани в затвора – това е един депутат от ДПС и един прокурор от Шумен. Тези факти смятам, че говорят достатъчно ясно за какво става въпрос.

И разбира се, когато депутатите трябва да приемат антикорупционния закон и те знаят, че ще имат големи проблеми, защото се занимават с лобизъм, защото пишат лоши закони и защото взимат подкупи, най-нормално е те да се противопоставят на това нещо.

Искането на политиците за оставка на ВСС, журналистът определи като намеса на държавата, и това е ненормално да се прави в една нормална държава. Само че съдебната система  в България е ненормална. 

Цялото интервю със Слави Ангелов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50