Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На политиците ще им става всеки ден все по-трудно

Посланията и духът на епохата,  могат ли да бъдат усетени и разбрани адекватно по новите учебни програми ?

Историята и ние, кое е понятието днес - "владичество", "робство" или "съжителство"?

Отговорите от историка и бивш образователен министър доц. Веселин Методиев. Той  коментира новия Закон за училищното и предучилищното образование, чиито наредби уволниха пореден министър.

Веселин Методиев подчерта, че дебатите от тази седмица не помогнаха за това да се изясни по-добре закона.

Терминът в науката историография отдавна е "османско владичество", ние се занимаване с две такива владичества- едното е византийско, другото османско.

В българската литература, и в българската преса още от възрожденско време тези понятия са "гръцко робство" заради конфликтите с гръцката църква и "турско робство", заради ужасяващото насилие, което се е изсипало по време на кърджалийското време от края на 18 век до началото на 19 век.

В една нова наука антропологията има термин "съжителство", уточни Методиев. От всички тези термини - политическият термин, който изостря сетивата това е "турското робство", смята Методиев. Според него, това което предлага МОН са нови изисквания към учебното съдържание, и там малко несръчно са описани тези думи.

Впечатлението, което чувам от някои хора и се покрива с моето е, че сега има много изострени сетива в обществото, обобщи Методиев. По думите му тази остра социална чувствителност е свързана с обществена нестабилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43