Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравната карта, болниците и специалистите в „Ден след ден”

 Към момента България разполага с 38 000 болнични легла, което означава 7 на 100 000 души население при стандарт в Европа от 4 на 100 000 души. 3500 от тях ще бъдат преобразувани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение. Позиция на Здравното министерство и черно на бяло написана в така дълго чаканата Национална здравна карта.

Според нея  -София, Пловдив и Пазарджик са областите с най-голям излишък на болнични легла за активно лечение, основно в специалностите хирургия, ортопедия, урология, гинекология, според проекта на Национална здравна карта. Затова в тези градове най-много отделения и болници са застрашени да се окажат без договор и финансиране от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) след 1 април, освен ако част от леглата за активно лечение не бъдат преобразувани в такива за долекуване.

Днес министър Петър Москов отново обясни, че много важни са критериите за подписване на договори н РЗОК, които също влизат в сила от 1 април. Според критериите НЗОК ще работи с болници, които осигуряват  24-часови дежурства, имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение, т.е. поддържат по-голям брой клиники и отделения в различни специалности, правят повече и по-сложни манипулации, през тях преминават повече пациенти и др.

Ще има ли обаче достатъчно лекари и специалисти за да работят в тези отделения – въпрос, които допълва темата в днешното издание на програма „Ден след ден”. Търсим представител на Министерство на здравеопазването, лекари и директори на болници. В Пловдив днес неформално обсъждат ситуацията директорите на общинските здравни заведения от областта. Антония Попова ще ни каже какво одобряват, коментират и какви са притесненията им.

Шивачки от „Интендантско обслужване” ЕАД в Калофер излязоха на протест в подкрепа на уволнения директор на държавната фирма Ганчо Караджов. Работничките протестираха пред портала на дружеството в обедната почивка и заявиха, че утре след края на работния ден ще блокират подбалканския път в района на завода. Мненията на им ще чуете още в първия час на програмата ни.

За номинацията на реформаторите  Меглена Кунева да поеме  Министерството на образованието и отказа на гражданската квота в блока да я подкрепи ще коментираме с депутата Петър Славов.

Ще има и още. Слушайте ни започваме след новините в 15 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02