Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразуменията не компенсират липсата на почтеност в политиката

Каква е тази стабилност, която се крепи на сбирщината, вкарана от Бареков в Парламента?

| обновено на 04.02.16 в 16:45

Вече близо няколко месеца България има правителство на малцинството и с гласуването за министерския пост на кандидатурата на Меглена Кунева това вече е пределно ясно, коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Юлий Славов.

Този избор беше бламиран от ПФ и АБВ. Когато става въпрос за предложение за министър и той е дори вицепремиер, това е очевидно бламиране на правителството и лично на премиера. След започналата шизофрения в РБ тя се разпространява и в останалите парламентарни групи, заключи Павлов.

Според него, от една страна политическият морал изисква при този разпад в Парламента да се отиде към предсрочни избори, или  те да бъдат насрочени, поне с президентските. Тук обаче има голямо "НО"... Съмнявам се, че тези избори ще се случат, защото ситуацията е изгодна за премиера Борисов и ГЕРБ. Управляващите имат плаващи мнозинства и при нужда се получава подкрепа - пример е плоският данък. Когато не е удобно да се демонстрира публична подкрепа се играе с кворума в в пленарна зала. Така стана и с избора на Кунева за министър на образованието, заяви Юлий Павлов.

На въпроса какво ще стане с новия десен проект на Радан Кънев, той отговори, че едно е ясно - броят на депутатите на ДСБ няма да се промени, нито пък при едни избори ще вземат по-голяма брой гласове. 

Ясно е, че на практика сега ние имаме РБ минус ДСБ. Тоест ДСБ се отдели категорично от РБ. Затова няма смисъл да се замазва ситуацията - хем ДСБ е в РБ, хем пък не е във властта. Независимо от ярките декларации каква опозиция са ДСБ, която самите те правят, решиха при вот на недоверие да подкрепят правителството. Това е странно, след като са опозиция, биха могли да кажат, че няма да участват в гласуването, например. Но всъщност и това е обяснимо -  с едно изключение техните хора си стоят и по властовите постове. Тази непочтеност в българската политика е много заразна и опасна, коментира още Юлий Павлов.

Според политологът, очакваното ново споразумение между ГЕРБ и РБ всъщност няма да е много ново. Но никакви споразумения не могат да компенсират липсата на почтеност в българската политика. Най-много преди време Радан Кънев и ДСБ настояваха да се подпише споразумение за управление за 4 години, а те първи се отметнаха от искането, което така пламенно защитаваха. 

Юлий Павлов добави, че засега  правителството се справя добре, предвид това, което се случва в Парламента и осигурява стабилност. Има обаче съществен въпрос: Каква е тази стабилност, която се крепи на сбирщината, вкарана от Бареков в Парламента? 

Става въпрос за морал, а стабилност, крепяща се на плаващи мнозинства не е добра стабилност. Затова честно и почтено е да има предсрочни избори. След тях парламентарните група могат да намалеят значително и ГЕРБ да разполага с до 110 депутати, прогнозира политологът Юлий Павлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52
Румен Гълъбинов

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства. Според икономиста Румен..

публикувано на 15.10.24 в 11:17

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17