Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молитва на толерантността отслужиха в Джумая джамия

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

В присъствието на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче в Джумая джамия в Пловдив бе отслужена Молитва на толерантността. Това стана с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, представители на мюфтийствата от Пазарджик, Смолян, Кърджали и цяла Южна България. 

Снимка

Службата бе по повод навършването на две години от нападението над Джумая джамия. Това стана на 14 февруари 2014 година по време на протестите срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство. Тогава част от протестиращите хвърляха камъни и димки срещу джамията и изпотрошиха стъкла на сладкарницата.

Снимка

Преди днешната Молитва на толерантността в Пловдив, в сградата на мюфтийството,  турският посланик у нас, главният мюфтия, представители на еврейската и арменската общност и на община Пловдив пиха кафе и разговаряха за общочовешките ценности.

 „В разговорите категорично не бяха коментирани политически въпроси“ – заяви след срещата председателката на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова. Тя бе придружена от заместник-кмета по сигурността Георги Маринов. „Нашият град е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим Пловдив като символ на етническата толерантност”, заяви Маринов.

Въпреки предварително отправената покана, на срещата в мюфтийството не присъстваха представители на Пловдивската митрополия.

След продължилата близо час Молитва на толерантността посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче категорично отказа да отговаря на каквито и да било въпроси. Не пожела да коментира и забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават Турция. 

Снимка

В предварително подготвено изявление турският дипломат подчерта, че Молитвата на толерантността е хубав повод представители на различните религиозни общности не само в Пловдив, но в цяла България, да отправят послание за разбирателство помежду им. Посланик Сюлейман Гьокче специално поздрави Пловдив за избирането му за Европейска столица на културата през 2019-та година.

На срещата с посланика присъстваха и представители на българо-турското бизнес сдружение „Бултиш“, на Анадолския университет и на читалище „Кемал Ататюрк“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53