Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу командира на Карловската бригада ген. Шивиков

| обновено на 24.02.16 в 14:19

С изслушване на страните в Пловдивския военно-окръжен съд започна делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и командир на два български контингента в Ирак и Афганистан бригаден генерал Димитър Шивиков. Повдигнати са му 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба  с власт по време на задграничните мисии и командването на елитната част в Карлово.

Военната прокуратура обвинява генерал Шивиков, че е предоставял безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от селища в пловдивския регион за техни различни обществени мероприятия. Според закона, висшият офицер е трябвало да сключи договори с местните власти, с отразено заплащане, които да бъдат утвърдени от командването на Сухопътни войски. Вместо това, генералът се  е разпоредил за всичко самоволно, нанасяйки щети на армията за близо 44 000 лева, твърдят разследващите. Допълнително Сухопътни войски му повдигнаха граждански иск за още 69 806.77 лв. нанесени имуществени щети.

Защитата на ген. Шивиков цитира в съдебната зала приетата от парламента Доктрина за отбрана на България, според която армията може да помага на местната власт и без да има бедствена ситуация. Адвокатите определиха обвиненията като несъстоятелни и поискаха повторен разпит на свидетелите и отчетите на Министерство на отбраната, Сухопътни войски и Карловската бригада за периода, за който генералът е обвинен.

Самият Димитър Шивиков каза, че е бил наклевентен от началниците му, на които не е бил удобен, но не уточни имена. Той се надява съдът да потвърди невинността му и не коментира конкретните обвинения.

Военен прокурор по делото срещу ген. Шивиков е капитан Генка Бързашка. Тя не пожела да говори пред медиите, както и да бъде записвана в съдебна зала. 

Делото бе отложено за 6 и 7 април, когато ще бъдат разпитани поисканите от защитата на генерала свидетели, командирът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев и новият командир на Карловската бригада ген. Груди Ангелов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мирен протест срещу дискримнацията в Пловдив

Мирен протест срещу дискриминацията под мотото „България на всички“ се проведе тази вечер пред сградата на община Пловдив.  По време на протеста и изявленията на участниците в него имаше засилено полицейско присъствие в района.  Организаторите са доброволци, които участват и в протестите срещу насилието над жени и срещу основаното на пола..

обновено на 15.09.24 в 19:57

Катастрофи задръстиха автомагистрала "Тракия"

Интензивен е трафикът по автомагистрала "Тракия" в посока София.   Има две леки кататстрофи между 95-ти и 96-ти километър. Няма пострадали хора, а само материални щети , уточниха от от полицията в Пазраджик.  На място са екипи на "Пътна полиция". Създала се е тапа заради заради преместването на автомобилите. Те  вече са извън активните ленти и се..

публикувано на 15.09.24 в 17:44

Продължава разследването за трагедията със загиналите пилоти

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето военновъздушно..

публикувано на 15.09.24 в 07:25

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на..

публикувано на 14.09.24 в 11:31

Тридневен траур в армията за загиналите вчера пилоти

В Българската армия е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцеслав Дункин. Двамата пилоти загинаха вчера при тренировъчен полет в авиобаза Граф Игнатиево-част от подготовката за планираното за днес авиошоу. Припомням, проявата бе отменена. Днес е ден на траур и в община Разлог, където е роден Венцеслав..

обновено на 14.09.24 в 09:06