Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания искат преговори с Калфин за промените в социалните закони

Национално представителните организации на хората с увреждания категорично се обявяват срещу налагащата се практика да бъдат изолирани от процеса на бъдещи промени в секторните политики за хората с увреждания. С протестна декларация те настояват за възстановяване на диалога с Министерството на труда и социалната политика. Според тях правителството трябва да спре спекулациите в публичното пространство, че инвалидите в България са необичайно много. 

По данни на НОИ към 30 септември миналата година броят на пенсионерите с водещи лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване са 450 836. Социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия са 445 481. Тази добавка представлява 25% от социално инвалидната пенсия и е в размер на 27-30 лева, обясниха от организациите на хората с уврежданията. 

С промените на член 101, алинея 3 от Кодекса за социално осигуряване, през следващите три години всички лица със срочен ТЕЛК ще загубят това право, а те са 65-70% от всички хора с увреждания.

С предложените „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността“, се прави пореден опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания, в зависимост от финансовите възможности на НОИ, се казва още в протестната декларация.

„Категорично настояваме да се създаде работна група с участието на национално представителните организации на хората с увреждания, с които да се обсъдят промените“, обяви Стефан Данчев, член на УС на Съюза на слепите в България. Хората с увреждания настояват социалният министър Ивайло Калфин да внесе и предложение в МС за отмяна на сроковете, които са предвидени в Кодекса за социално подпомагане, за промени в законодателството в областта на медицинската експертиза и експертизата за работоспособността.

 „Не е възможно до 30 юни да бъде разработена съществена промяна на нормативните документи, а бързането буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не компелксното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания, смятат пловдивските организации на хората с увреждания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на културата уволни директора на Смолянския театър

Със заповед на Министъра на драмата Найден Тодоров директорът на Родопския театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност.  Заповедта влиза в сила от днес, съобщиха от  Министерството на културата. Името на Румен Бечев беше замесено в скандала "Разград" за фиктивни назначения, извършени от директора на ТМФЦ Левон..

публикувано на 04.10.24 в 16:54

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков,..

публикувано на 04.10.24 в 16:32

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да..

публикувано на 04.10.24 в 15:58

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва използването на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури бързо издаване на документи за пловдивчани. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие –..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52