Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статуквото е под страшен натиск отвсякъде!

 Всички неща  са интересни и важни – еднакво интересни и еднакво важни, защото наблюдаваме, участваме в една доста голяма промяна.  Онова, което наричаме статукво е под страшен натиск отвсякъде – отвън, отвътре, от граждани, от вътре, хора от самите институции, коментира българският Политикон  политологът проф. Евгени Дайнов. 

Той прогнозира, че след няколко години в парламента ще управляват други партии, а не тези в момента.Голяма част от тях ще бъдат нови партии – това е очевидно за политици и политолози. Социолозите мерят това, което е било вчера. Политическият анализ вижда какво ще стане след време и затова са всичките тези нови партии. Това не е случайно – надушва се във въздуха, че сега направена партия ще има огромен шанс да бъде някоя важна партия след няколко години.

 На сега : Реалната власт в страната се държи от партия ГЕРБ. Тя замества в последните години държавните институции. Ако искаш нещо да ти се свърши ходиш в партията, а не в държавата – както беше едно време, преди 1989 г.  Всичко това води до два видими резултата – първо, защо всички изведнъж правят партии и движения, инициативи и пр.? Защото се усеща, че статуквото и тези партии, които са в момента са в края на живота си.  И всеки се опитва да се позиционира така, че след три – четири – пет години, когато тези изчезнат, новите партии съответно да поемат щафетата нататък.

Проф. Дайнов казва, че опитът за концентрация на власт води до рязкото отслабване на властта. След местните избори ГЕРБ си втълпиха, че могат да съсредоточат цялата власт в свои ръце, на едно място, което в ситуация, когато имаш демокрация, в България има демокрация, всъщност опитът за концентрация на власт води до рязкото отслабване на властта. И то се видя – няма ред в държавата, има цели изоставени региони, по пътя се саморазправят с бухалки и т. н.

За новите политически проекти със стари лица : На мен всички заявки за нови партии са ми интересни, защото ние не знаем като теглим чертата след няколко години коя ще е успешната. Значи опитът на Радан Кънев да направи ново широко политическо нещо е интересно, защото такова нещо вдясно отново нямаме. Опитът на Кадиев да направи нещо, което да не е посткомунистическо поне по заявка вляво е също интересно, защото ние нямаме реална левица в България и никога не сме имали, винаги сме имали някаква посткомунистическа партия, която след няколко опита да се европеизира не успя. При Лютви Местан е интресно дали този опит за разцепление на ДПС ще бъде първия, който ще успее и ще форматира там нещата. Така че от тази гледна точка всички тези опити са интересни, но като теглим чертата след години ще видим кой е успял всъщност. А за Реформаторския блок в този момент аз не виждам как ще може да се яви заедно на някакви избори в края на годината.

За широко коментираната тема за заплахите за национална сигурност: Заплахи за националната сигурност винаги има и те особено се усилват в моменти, когато властта очевидно е слаба както е в момента в България, и когато основните носители на властта са очевидно уплашени, както е в момента в България и сега всеки, който иска да бърника на наша територия гледа крайно внимателно, и като види признаци за отслабване, засилва натиска естествено. Естествено, че това винаги се е случвало в геополитиката, откакто има държави. И като добавим и съвременните рискове – бежанци, войни и т. н. фундаментализми всякакви, да, има тежки рискове за националната сигурност

Проф. Дайнов коментира и създаването на парламентарната комисия за  проверка на турска и руска намеса в политиката на България: Тази комисия не беше отговор, тя беше недоносче по самата си формулировка – как ще нарочваш две държави и само тях ще разследваш. Ако ще правиш комисия прави комисия по принцип за всякакви намеси.  Защо си вкарваш таралеж в гащите – моментално да се скараш с две доста силни държави? Това беше някаква недомислица, някакви вътрешнопарламентарни игри, но така се заиграха в парламента, такива сделки сключват всички, че като че ли са загубили чувството за реалност какво става отвън. Така че тази комисия беше безсмислена и крайно опасна от самото си начало. 

Въпросът за доказването на  картели в България няма да се реши, докато е тази власт, категоричен е политологът. За да се случи е необходима културна и институционална революция.

Цялото интервяю с политолога проф. Евгени Дайнов е  в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58