Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Минчев и Емил Табаков с оркестъра на Пловдивската опера

| обновено на 10.03.16 в 15:21
Снимка: БНР

Известният цигулар проф. Минчо Минчев ще свири с оркестъра на Опера Пловдив под диригентството на Емил Табаков. Творческата работа на маестрото с музикантите им донесе „Кристална лира” през 2015 година. Минчо Минчев, който живее и работи в Германия, отдавна не е идвал на пловдивска сцена. Той свири с цигулка „Страдивари - барон Витгенщайн“, изработена от големия италиански майстор през 1716 г. 

В програмата на концерта  са включени  Празнична увертюра от Шостакович, Интродукция и рондо капричиозо от Сен-Санс, Песен от Панчо Владигеров, Полонез от Виенявски и  Симфония N 10 от Шостакович.  Със същия концерт оркестърът на Опера Пловдив ще открие фестивала „Мартенски музикални дни” в Русе.

Цигуларят Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Санктпетербургската филхармония, Дрезденската филхармония, Женевския радиоцентър, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, Анкарската филхармония.  През 1977 г. специално за него българската държава купува цигулка „Страдивари - барон Витгенщайн“, изработена от големия италиански майстор през 1716 г.

През 1990 г. Минчо Минчев е избран за професор в Университета за изкуства „Фолкванг“ в град Есен, Германия. Въпреки че през последните 20 г. Той не живее в България, присъствието му в музикалния живот на страната продължава да бъде активно. Проф. Минчев води многобройни майсторски класове в София, на международните фестивали „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на камерната музика“ в родния му град Габрово.

Емил Табаков е бил диригент на Русенската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармония, Симфоничния оркестър в „Билкент – Анкара“ и Симфоничния оркестър на Българско национално радио. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения  на компакт дискове за "Балкантон" (България), "Елан" (САЩ), "Капричио Делта" (Германия), "Мега-Мюзик" (България), "Пентагон" (Холандия), "Гега Ню" (България), "Еми", "Наксос".

Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на годината на Българското национално радио за 1992-ра, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, през един от 100 най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012-а година – Англия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38