Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако евромониторингът падне, може да има ревизия на реформите

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска. Само БСП бяха против.

Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без "въздържал се". 

Иванка Иванова – ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество“ коментира, че гласуваните промени са необходимо условие да се случат реформите. По думите й, те  са продукт на голям компромис, защото мнозинството окастри важните моменти в проектозакона, а освен това правосъдното министерство не внесе оригиналния вариант на проектозакона на ексминистър Христо Иванов. 

Големият политически въпрос ще бъде дали настоящото ръководство на министерството ще продължи работата по реализиране на проекта на министър Христо Иванов, подчерта Иванка Иванова. Тя добави, че ако текстовете бъдат гласувани и на второ четене, това дава добра надежда, че догодина, когато трябва да се избере новият ВСС ще бъдат избрани хора с репутация. Това е разумната крачка в момента, каза експертът.

Важно да се уточни с какво мнозинство ще се взимат решенията в съдийската колегия, като според нея, не е нужно да се изисква квалифицирано мнозинство. Иванова беше категорична, че у нас трябва да се въведе практиката съдиите да избират шефовете на ВКС и ВАС.  Такава е практиката на държавите – членки в ЕС, подчерта тя.

 По повод настояването на българските евродепутати мониторингът да бъде свален, защото е дискриминационен, Иванка Иванова коментира, че дискриминация не е точната дума. Според нея  поведението на евродепутатите е нормално, но заяви, че в средите на съдиите има притеснение, че  без европейски мониторинг у нас ще има реставрация и ревизия на реформите и освен това ще има репресии срещу магистратите от собствената ни политическа власт. Сега Брюксел подава ръка на съдиите, които отстояват независимостта на съда, каза ръководителят на правната програма на Институт "Отворено общество". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56