Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билките могат да дадат поминък на 1/4 от българите

Фондация "Информация и природозащита" и три програми на БНР – Радио Пловдив, „Хоризонт“ и Радио Стара Загора, работиха почти три години по проекта "Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения у нас". Идеята беше да запознаем широката аудитория с лечебната сила на билките, тяхното опазваме, събиране,  отглеждане и преработка в България. 

Днес в Пловдив предстои заключителна среща по проекта, съфинансиран от програмата "LIFE+". "Всички научихме много за тези три години, направо си беше един университет. Завършваме с ценни познания за видовете лечебни растения, кога и как е най- подходящо те да се събират, запознахме се с много добри примери за тяхната преработка, показахме, че от билките в България може да се добавя стойност, ако се преработват тук. Така се създават и работни места", каза пред Радио Пловдив координаторът на проекта Светлана Аладжем.


194 рубрики бяха произведени от трите програми и повторени по всички регионални радиостанции на БНР. Надявам се да сме стигнали до широк кръг потребители. Интересът към кампанията е много голям. Около 1000 души месечно посещават сайта на проекта - rubriki.eu, като най- голям е интересът към репортажите от радио кампанията, обобщи тя. 

По думите й, това, което изпревари очакванията на всички, е големият интерес, особено към  разказаните добри примери, защото това е уникалното предимство на България пред всички страни в ЕС. "Ние имаме изключителни ресурси в дивата природа. Билките могат да дадат препитания на една четвърт от хората. Вярвам, че ще продължим да говорим за това, защото имаме големи възможности в този сектор.  Стига да ползваме разумно билките и да ги опазваме", каза Светлана Аладжем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17