Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва продажбата на картите за април, гласуваха и новите цени на билетите

| обновено на 17.03.16 в 15:55

Общинският съвет утвърди с 30 гласа „за”, 2 „против” и 10 „въздържал се” новите цени на картите и билетите за градския транспорт. Решението влиза в сила от 1 април 2016 година.

1 лв. остава цената на билета за еднократно пътуване. Гражданите, които ще ползват градските автобуси комбинирано за 1 час, ще заплащат 1,50 лева. Еднодневният билет за всички линии ще струва 4 лева, а 5 лева, ако билетът бъде използван в рамките на денонощие. Съветниците решиха още  цената за 10  еднократни пътувания да бъде 9 лв. 

За едноседмична карта по всички градски линии пловдивчани ще трябва да заплащат 12,50 лв, а за едномесечна карта – 35 лв, ако пътуват по една линия. 

Едномесечната карта карта за всички линии ще бъде с цена 50 лева

Тримесечните карти за всички линии ще са на цена 130 лв

шестмесечните – 260 лв , за девет месеца – 390 лв.

12-месечната карта за всички линии струва 520 лв.

Преференциите за ученици, студенти и пенсионери се запазват. Картите са съответно за 1,  3 , 6, 9 и 12 месеца, а цените им съответно – 16, 48, 96, 144 и 192 лв. 

ОбС реши още да бъде въведен и билет за нередовните пътници, които ще трябва да извадят от джоба си 20 лева. На отказалите да го заплатят ще бъде наложена глоба с акт за административно нарушение. 

Междувременно 65 нови автобуса тръгват по 8 градски линии в Пловдив от утре, стана ясно след подписване на договора с Консорциум „Пътнически превози Пловдив“, който ще обслужва т.н. линии на Градския транспорт. Инвестицията е на стойност 13 милиона лева. 

Новите рейсове са оборудвани с климатици и платформи за инвалиди. Пловдивчани ще получат качествена услуга, увериха превозвачите, които участват в Консорциума. Това е първата процедура по Закона за обществените поръчки, която възлага автобусен превоз, припомни кметът Иван Тотев при парафирането на договора. 

До него се стигна след дълги процедури на обжалване, включително и пред Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе, че процедурата е проведена законосъобразно от Община Пловдив. 

Иван Тотев припомни, че с поцедурата са завишени изискванията към транспортните фирми. Основен фактор при определянето на победител е годината на производство на автобусите.

По Закона за обществените поръчки ще се определят и фирмите по 13-те линии, чиито договори изтичат следващата година. Превозвачите препоръчаха процедурата да се проведе по-рано, тъй като вероятно ще се обжалва отново. 

„Нашата инвестиция от 13 милиона лева за закупуване на 65-те автобуса за осемте линии, стоя в гаражите близо 3 години“, коментираха от Консорциум „Пътнически превози Пловдив“. В него са „Автотранс 2000“, които през следващите  десет години ще обслужват  линиите 17, 21 и 113,  КЗТ „Златанови“ – линия 36 и „Автобусни превози“ –  които ще се движат по линиите 9, 11, 25, 26.


Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29