Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Пловдив протестират от днес до петък

Снимка: БГНЕС

Намираме се пред здравен център „Брод”, в който работят общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ, точно час и 15 – 20 минути преди старта на едночасовите ефективни протести на медиците. 

 Протестът в днешния ден поставя своите въпроси за неговата цел след като вчера здравният министър обеща нов ред в системата, също и повече средства за общопрактикуващите лекари и като цяло за здравеопазването. Тук само искам да припомня, че според него 9 милиона са парите, с които се увеличава сумата за общопрактикуващите лекари или като цяло за здравната система или за НЗОК парите са със 75 млн повече, съответно пък за пациентите с 640 000 се увеличават направленията за специалисти. Дали това успокоява медиците ще научим сега от д-р Кирил Еленски – той е общопрактикуващ лекар от МЦ „Брод”, а също и от д-р Ваня Добрева – тя пък е от групова практика в ДКЦ „Свети Георги” в Пловдив. 
Защо протестирате днес накратко. Това, което обеща здравния министър не ви ли успокоява, д-р Еленски?

Кирил Еленски: Ние не протестираме за това, което обещава здравния министър. Проблемът не е в парите и е изключително некоректно и си е чисто пропагандаджийски ход да се обяснява с пари. Претенциите ни са към нормативната уредба, която беше създадена или все още в ход на създаване в последната една година. Става дума за промени в Закона за здравното осигуряване, промени в Закона за лечебните заведения, промени в множество наредби, които пряко се отнасят до функционирането на лечебните заведения. Никога не е ставало дума за пари, защото ние сме грамотни хора, наясно сме какви са възможностите на бюджета по принцип. Мога да кажа на тези, които не знаят, че тези милиони, които сега се говори, че са в повече по никакъв начин няма да променят функционирането на системата.

Р. П.: А за пациентите няма ли да е по-добре?

К. Е.: В никакъв случай. Пациентите няма да усетят никаква разлика. Ако усетят разлика тя ще е в минус и то е благодарение на това, че нормативната уредба прави системата за предоставяне на медицинска помощ много по-тромава, много по-труднодостъпна, с много повече формализъм в нея. Нищо не подобрява достъпът до медицински услуги, нито гарантира по-добро качество на медицинските услуги и това е всъщност нашата претенция.

Р. П.: Д-р Добрева, защото всъщност се получава така? Можете ли да обясните думите и твърденията на д.р Еленски?

Ваня Добрева: Категорично съм съгласна с д-р Еленски. Това е мнението на всички не само общопрактикуващи лекари, но и на всички лекари в пловдивската колегия, заради което ще ни подкрепят и ще има общ протест и в четвъртък. Това е така, защото ако всеки се е сблъскал вече със системата и е видял колко трудно се действа, това ще бъде още по-трудно. Първо, след вкарване на индентификатора, след определяне на продължителността на прегледа, който трябва да бъде определено време – по този начин ще се затрудни както достъпът до личния лекар, така и достъпът до специалисти или съответните изследвания. Не е въпросът в това колко броя са направленията и колко броя са парите за изследвания, въпросът е тези пари дали ще могат да бъдат усвоени и дали ще могат да стигнат до пациентите.

Р. П.: Конкретно можем ли да кажем за нашите слушатели разбираемо какво точно ще затрудни по тези нови документи достъпа на пациентите до медицинска помощ?

К. Е.: Това, което е лошото в момента е, че същинският ни спор е свързан по-скоро с отказа на министъра на здравеопазването да се води нормален диалог. Нещата тръгнаха на принципа „ние сме решили и ще прокараме това, което сме решили независимо от вашето мнение”. Същинският ни спор е по технологични въпроси, детайли в нормативни актове, които за прекия потребител нямат чак толкова съществено значение. Но да онагледя с времето – ако бъде фиксирано 15 минути време за преглед, условно да кажем, аз имам дни с повече от 120 прегледа независимо от това какво ми струва това усилие, тези дни ще се превърнат в дни с по 40 прегледа и разликата от 40 до 120 ще се нарежда на опашка. Ще стане така, че единствената държава, в която пациентите могат да посетят лекаря си в деня, в който им възникне проблема, ще престане да работи по този начин и ще чака по два, три, четири, пет месеца, за да се стигне до семейния лекар. Следващите етапи стават още по-трудни. Абсолютно ненужен формализъм. Опит да се диктува лекарската дейност през нормативни актове, което никъде по света не се прави. Има някакви регламенти, които уреждат общия принцип на предоставяне на услугите, но разписване на всякаква отделна стъпка прави така, че пациента не получава това, което му трябва, а това, което наредбата е разписала и не остават възможности лекаря да действа според потребностите на конкретния пациент. Той действа според правилата.


Р. П.: Ще подпишете ли, д-р Добрева, анексите към договора и какво ще се случи на 1 април с вашите пациенти?

В. Д.: На 1 април ние сме решили категорично, че няма да подпишем точно на 1 април. Не сме видели и анекса в този вид, в който е представен. Не знаем за какво става  въпрос все още реално. Тъй като вчера е одобрен, доколкото разбрахме, днес всъщност по медиите, че вчера е одобре. Така или иначе сме решили нашите протести да бъдат в четвъртък и в петък със спиране на работа със здравната каса и с пациенти във всичките кабинети. Във всички поликлиники, включително и принас има организирани спешни кабинети, за нуждаещите се пациенти. Няма да бъде затруднено и издаването на болнични и на други неща, свързани с нашата работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25