Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да остане старият договор с НЗОК с анекс към него

| обновено на 06.04.16 в 15:23
Д-р Георги Кръстев

Дефицитът на средства, на представителство, на ясни правила, на кадри, персонал и  контрол в системата на здравеопазването – елементи от естеството на една скандално неподдаваща се  на реформи територия,  залог на която са човешките животи  -  основание за националния лекарски протест. 

Защо  след влизане в сила на новия Национален рамков договор остана неясно и за лекарите, и за пациентите  какво, кога и по какъв  начин ще се случва и докога обществото ни ще остава антагонистично разделено на бюрократи срещу лекари, на доболнична срещу Спешна помощ, на частна - срещу държавна,  на лекари - срещу пациенти, на болни  - срещу здрави.  Пловдивските лекари ще се включат в националния протест на медиците срещу политиката на Министерството на здравеопазването. Аргументите за решението им ще чуем от председателя на Регионалната лекарска колегия на БЛС д-р Георги Кръстев. 

Георги Кръстев: След това, което чух, имам желание да свалим този запис и да бъде пуснат на протеста, защото пловдивчани за пореден път демонстрираха уникална интелигентност и подкрепа на хората в бяло.

Р. П.: Ще направим необходимото, така е.

Г. К.: Това е нещо, което трябва да разбере цяла България, че исканията са общочовешки, но висша форма на политика е опазване на здравето на хората. На живота трябва да се гледа като съвкупност от политики, които минават към едно единствено нещо – подобряване качеството на живот, а то е елемент от здравето на хората.

Ние искаме изключителна яснота. Не може да стартира един договор без ясни правила, един договор има права и задължения. Те трябва да бъдат обнародвани значително преди това и Регионална колегия в Пловдив във всичките си кореспонденции в годините сме твърдели, че нормативната база трябва да бъде не по-късно от 1 октомври преди определяне на проекта бюджет за здраве, който Министерския съвет е длъжен да внесе до 30 октомври. С оперативни хватки, приложения и наредби в годините се променяше същността на един договор. Ние виждаме какво се случва с обществените поръчки, защото те се печелят, а след това с анекси се измества центърът. Затова ние искахме яснота, върховенство на закона, а законът гласи „при неподписване на договор остава старият рамков договор плюс нововъведенията, които са договорени в договорния процес ако изобщо е имало такъв. Ние водехме преговори при нормативна база, която предстоеше да влезе или меко казано това е бъдеще желателно време.

Р. П.: Д-р Кръстев, кажете  конкретно какви мерки в момента смятате, че могат да успокоят системата, заговорихте за националния рамков договор.

Г. К.: Върховенство на закона. Законът е ясен – остава старият договор с нововъведенията. Точка, както каза министърът – нов ред.

Р. П.: И анекс към него, уточнен в диалог с вас, а не с пренебрежение мнението на лекарите. Между другото, вие получихте извинение на здравния министър с вчерашна дата затова, че не се съгласувани с вас тези идеи.

Г. К.: Министър Москов е интелигентен човек. Но един човек не може да направи реформата. Тук става въпрос за здравето. И ние видяхме как протече миналата седмица – с протести на общопрактикуващи лекари, подкрепени и от всички участници в системата. Тук става въпрос за здравето на хората. Ние не можем да превърнем този протест в т. н. „седянка” и пренебрежението, което изпълнителната власт, както и законодателят, в годините демонстприра по един изключително арогантен начин. Тази болшевишка надменност не води до никъде.

Р. П.: Многократно споменахте, че трябва да има върховенство на закона, но възможно ли е с административни мерки да бъдат поправени недъзите в тази система на здравеопазването при условие, че тя е системно недофинансирана?

Г. К.: Хроничното недофинансиране на здравната система води до това  - в момента се опитват да направят финансова реформа, икономическа реформа и се хвалят какви пари са били спестени, не се отчитат задълженията на държавните болници и не се отчитат и кредите, които покриват частните лечебни заведения. Трябва да стане ясно, че здравеопазването при фондовия модел е частна собственост – то е частно здравеопзаване  с различни форми на собственост.

Р. П.: Да, но в съответствие с новите правила за лечение на база на служебния рамков договор предстои да бъде намален броят на болниците, които ще работят със здравната каса. Това крие доста рискове, споменете ги.

Г. К.: Върховенството на закона за пореден път, повтарям, е това. Неподписването на договор има дисциплиниращ характер към институциите. С грубото администриране или централизиране ние се връщаме в епохата на сталинизма. Служебен договор – служебният договор би трябвало да си го изпълнява този, който го поставя. Дори в най-великата книга на света Библията е казано „В началото беше словото.”  Ние нямаме реален диалог, реалег диалог се води при ясна нормативна база, в последния момент се сменят неща. Вчера се срещат с гилдиите. Има закон, законът гласи „договорът се води и подписва от управителния съвет на съсловната организация”.

Р. П.: Знаете ли, сега като ви слушам ми се струва, че ще бъде доста трудна и днешната ваша инициатива, доста трудна като резултат имам предвид, тъй като вие споменавате, че всичко започва и трябва да свърши с отмяната на този служебен рамков договор, за да бъде уточнен новият, който да влезе в сила през 2017 г. в диалог, но в същото време здравният министър вчера коментира, дословно почти споменавам това, което каза той – нека да си протестират, могат да протестират,  колкото си искат.

Г. К.: Ние мога да коментирам неща, които не съм ги чул. Ако аз присъствах там, може  би щях да задам други въпроси на здравния министър, защото в предизборните обещания на всички партии се твърди,че те ще се вслушат в съсловието.  Този  Лекарски съюз е законова организация и е единствената, която има право да коментира, да финализира тези преговори. 2007 г. ние продедохме именно срещу правно-нормативния хаос и 9 г. по-късно на същото място сме изправени пред същата дилема.  Тук става въпрос за здравето на хората. Не може да стартираме със служебен договор, който излиза на 31 март след като надзорният съвет преди това декларира, че остава стария рамков договор, ние се намираме сега в една будна кома. Най-страшното при променящи се правила да бъдеш пациент и изпълнителна медицински услуги. Ние ежедневно виждаме мъката и сраданията в очите на себеподобните и за голямо съжаление много малко радост.

Р. П.: Да, говорите много емоционално. Разбирам защо това е така, но също толкова емоционални са и пациентите, които питат какво ще се случи, след като според записания за първи път в документа обем на клинични пътеки, които ще купува здравната каса, поставя и ограничения и всички ние се питаме какво ще се случи, след като този обем от клинични пътеки бъде изпълнен и това означава, че здравната каса ще дезертира от ангажимента си от определени медицински услуги, предоставяни на определени групи от болни?.

Г. К.: Именно това е същността на проблема. Болестотворният процес не подлежи на планировка. Той има ориентири на базата на исторически моменти. Това не е производство някой да си поръча, че ще си закупи хиляда фитинга фи-6, фи-8, фи-10. Тук става въпрос за една мобилност на системата. При определяне на здравната карта на област Пловдив аз се подписах с особено мнение, защото не знаехме първо правилата. На всичкото отгоре Пловдив е определен в топ дестинация за Европа като туристическа дестинация. 2019 г. Пловдив е културна столица на Европа и значи, че пациентопотокът от други точки на света и ние няма как да се съгласим с тази здравна карта, която слага бариера. Как можем да върнем себеподобен след като този човек е болен и в същото време е изчерпан лимита.

Р. П.: Как ще коментирате и едно много красноречиво несъответствие между намерения и реалните нормативни предложения според новите правила  - 12 млн лв повече, обещани от здравния министър за радиохирургия, възстановяване на средства за клинични пътеки в онкологията, а в същото време от 40 лечебни заведения, лекуващи досега онко болни да останат едва 8 – 9?

Г. К.: Най-вероятно тук става въпрос за нещо, което не е разбрано. Медицината ежедневно се развива, похвална е радиохирургията, но да се ограничат, защо до този момент системата работеше – хората получавах изчерпателна помощ в зависимост от нормативната база. Ние имаме едни отлични специалисти, които са изключително добре оценени по всички точки на света с изключение в Република България.

Р. П.: Искането за оставка ще прозвучи ли днес категорично?

Г. К.: Турбуленцията в Министерството на здравеопазването през последните 15 г. не доведе до нищо, защото аз съм направил анализ от промяна от бюджетно -  към фондово здравеопазване имаме 15 министъра вече, което не доведе до нищо. 10 директора на Националната здравноосигурителната каса, която по закон е независима институция, но се оказа, че тя е изключително партизирана и едва ли не -  манипулирана.

Българският народ направи изключителни компромиси докато България влезе в европейската общност и всички тези усилия бяха към подобряване качеството на живот, а то е до ефективно, гарантирано, достъпно, изчерпателно и качество на здравеопазването. Преo Бога всички сме равни – без цвят на кожата, вероизповедание и емоционална зависимост.

Р. П.: Красиво звучащи думи, да, в съответствие с реалността. Въпроси поставят те и многоточия, но завършваме така разговора с председателя на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Кръстев, който днес също ще пътува заедно с пловдивските медици, които ще се включат в Националния протест против реформата, която осъществява здравният министър Петър Москов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27