Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не правим празник, а припомняне на историята

„Пиянството на един народ“ – в движение с посока „днес“ и  „утре“.  Защо обрулени от ветровете на промяната и конюнктурата на времето, продължаваме да търсим основания за своята устойчивост в живите картини в националната ни памет?  Със секретаря на пловдивския комитет „Родолюбие“ Петко Георгиев  - разговор за предстоящата възстановка в парк „Лаута“  по случай 140-та годишнина  от избухването на Априлското въстание. 

През последните години останахме длъжни към пловдивчани по отношение на историческите реконструкции, свързани с Априлското въстание. Въпреки че комитет „Родолюбие“ е пловдивско дружество, ние имаме твърде много ангажименти извън града, защото местата на памет, свързани с Априлското въстание, са по-скоро в Пловдивско, отколкото - в Пловдив – Брацигово, Батак. Сякаш през последните години забравихме Пловдив, а той е изключително важен център – културен и обединителен, защото Априлското въстание не би могло да се случи без този град,  без пловдивското чорбаджийство, без цялата Средногорска имиграция, която беше дошла в този  османски град и го превърна в българско място, решихме сега да направим тази „жива картина“, която не е типичната възстановка. Това заяви Петко Георгиев – секретар на комитет „Родолюбие“

Връщаме се назад във времето, когато живите картини са били по-популярни от историческите реконстрункции.  По думите му Априлското въстание,  Руско-турската война са онези устойчиви ориентири, които са най-важни за новоосвободената ни държава и ние през цялото време на  съвременното ни съществуване  сме търсели  онези устойчиви ориентири, които да ни направят тъждествени. Разбира се, устойчивите ориентири по време на робството са били по-различни – много по-органично вътрешно наши. Сега нещата, които се реконструират с паметта около Априлското въстание, войните за национално обединение, са конструирани от националната идеология и преповтаряни от хората, защото те имат нуждата така да се случват. Това обаче беше загърбено и забравено, а народът има нужда от това. Ние не правим възстановка заради собственото си его, а заради хората, защото до един без изключение сме наследници на възрожденски родове, имаме дядовци-опълченци или участници в Априлското въстание. Защо стигнахме  дотук? Защото живеем в безнравствено време, в разрушена социална структура, която по цялата ос – обща история, език започва да се разпада. И сега възстановявайки фактите внимателно, го правим с любов, без да си позволяваме лукса да измисляме история.  Ние не правим празник, а припомняне – защо се случиха нещата, защо точно по време на Великите пости бе Априлското въстание – това е изпитание през Голготата да се отиде до Възкресението, подчерта Петко Гееоргиев.

Повече чуйте от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08