Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско неподчинение обявиха служители на Агенцията за борба с градушките

| обновено на 18.04.16 в 15:06

Гражданско неподчинение обявиха тази сутрин  повечето служители на Агенцията за борба с градушките от полигоните в Голям чардак и Поповица. Протестираха над 80 ракетострелци от двете площадки.

Хората не са съгласни с условията на труд и с предстоящите съкращения на и без това недостигащия персонал, съобщи синдикалният лидер на КНСБ Евгени Иванов. 

Служителите настояват и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са в размера на минималната работна заплата.

Първото им искане обаче е свързано със запазване на щатовете, защото според последните разпореждане на Агенцията трябва да се проведе редукция на заетите в сектора.

Над 90% от работещите в двата полигоните за борба с градушките са в гражданско неподчинение. Те искат да продължат да работят по двама човека в екип ракетострелци, както и да не остават по сами на ракетна площадка.

Щатът е сведен под минимум, казват от синдикалната организация на КНСБ и допълниха, че второто искане е за увеличаване на заплатите с 20% процента, защото всички работят на минимална работна заплата, с нощен труд 25 ст. на час.

Структурната реформа се заявява в сектора, но няма реално нищо изпълнено, каза пред Радио Пловдив Евгени Иванов, синдикален лидер на КНСБ в Агенцията за борба с градушките. Той уточни, че са проведени разговори в Министерството на земеделието и в Комисията по земеделие в НС, но без резултати.

Днес в гражданско неподчинение са трите полигона – Поповица, Голям чардак и Плевен. Всички останали колеги от страната са подписали декларацията и са солидарни с нас, казват протестиращите от полигона в Поповица.

100 служители на Изпълнителна агенция за Борба с градушките са били съкратени до началото на март. Сред тях са и 15 работещи от полигоните в Поповица и Голям чардак. Това съобщи изпълнителният директор на ИА Борба с градушките Ваньо Славеев. Той уточни, че няма да има повече редукция на заетите в агенцията.

По информация на депутата от БСП Манол Генов, ракетната площадка в Крумово ще бъде преместена заради близостта с летището и вероятно ще бъде в Ягодово, а площадката в Пещера също се измества, тъй като попада в индустриална зона. Тези промени обаче няма да засегнат броя на хората, работещи в пловдивското звено на Агенцията за борба с градушките. Това е обяснила земеделската министърка Десислава Танева в отговора си на актуално питане на пловдивския депутат.  Така би трябвало да няма съкращения при работещите на 50-те ракетни площадки в Пловдивско, но всъщност съкращенията продължават и това обяснява гражданското неподчинение на служителите в командните центрове в Поповица и Голям Чардак, коментира Генов. По думите му, само през февруари от 750 служители в агенцията са съкратени близо 80.

Манол Генов изтъкна още, че в изискванията на самата Агенция „Борба с градушките“, както и в разпоредбите на служба КОС на МВР е записано, че през тъмната част на денонощието на всяка ракетна площадка трябва да дежурят по двама човека. Така за цялото денонощие са нужни трима дежурни, а в момента броят им се намалява на двама.

За продължаващите съкращения в агенцията и необосновано ниските заплати на работещите там, пловдивският депутат от БСП очаква реакция на синдикатите, както и на министерството на земеделието като принципал.

По повод коментарите от последните дни за необходимостта от превантивни мерки на държавата срещу тероризма, Манол Генов подчерта – цитирам: „С подобни ракетни установки палестинците обстрелват Израел“



Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Левон Манукян излезе от ареста срещу 50 000 лв.

Директорът на филхарманията в Разград Левон Манукян е освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лв. Това е станало с решение на прокуратурата, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов.  Диригентът е съдействал на разследването и е дал пълни показания, освен това има чисто съдебно минало, гласят основните мотиви за промяна на..

публикувано на 01.10.24 в 10:25

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

обновено на 01.10.24 в 10:17

Прокуратурата решава за мярката на диригента Манукян

Днес прокуратурата в Пловдив трябва да реши каква мярка за задържане ще поиска за диригента Левон Манукян. Манукян е обвинен за фиктивни назначения и е заподозрян за източването на държавни средства в огромни размери. В престъпната схема са участвали десетки хора. Манукян бе задържан по време на среща със свои съучастници в Пловдив. Той бе..

публикувано на 01.10.24 в 08:53

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

Отменят тестването на Националната система за тревога

Отлага се тестването на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване - съобщават от МВР. Информираме, че планираното за днес тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред..

публикувано на 01.10.24 в 06:49