Над 130 топготвачи от цялата страна ще се борят за Националната кулинарна купа на България 2016.
Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира престижното състезание. То ще се състои на 22 и 23 април в Международен панаир Пловдив.
Тази година лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори. Те ще творят по темата "Класик" и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата "Готвач на България" ще се изявяват по темата "Пролет" със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името "Черна кутия", в който конкурентите получават кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.
Темата на сладкарите ще бъде "Натура" и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.
Новост тази година са категорията "Телешко" и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.
Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.
Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.
Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.
Както всяка година, и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям, участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старата в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.
В интервю за Радио Пловдив шеф Иван Манчев заяви, че журито ще бъде изключително взискателно. В него участват готвачи, които са печелили Кулинарната купа на България в предходни години. "Готвачите в България развиха нивото си. И смятам, че те вече имат едно доста добра подготовка", подчерта шеф Манчев.
Започна дългоочакваната реконструкция на "Рогошко шосе“, който е на стойност 11 милиона лева. Заради ремонтните дейности от днес е затворен участъка от разклона на рогошките гробища до границата с Община „Марица“. Там ще се работи през следващите два месеца, а целият участък от 4,5 километра, който стига до гробищния парк трябва да приключи..
Електрозахранването в община Раковски вече е трайно възстановено, след като екипи на Електроенергийния системен оператор работиха за отстраняване на аварията в продължение на повече от две денонощия. Вчера на място в авариралата 110 - киловолтова подстанция „Раковски” беше доставен нов трансформатор, който през изминалата нощ беше монтиран, изпробван и..
Апелативният съд в Пловдив потвърди постоянния арест на обвиняемите от ОПГ-то за пласиране на фалшиви пари. Според магистратите, ако са на свобода, има опасност да извършат други престъпления. Петима от тях обжалвама мерките си за неотклонение, а един не го направи. След днешното решение на апелативните магистрати всичките шестима обвиняеми остават в..
Тежка, но под контрол остава ситуацията с шарката по овцете и козите в района на Пловдив. Заболяването е ограничено основно в рамките на областта. Това стана ясно след днешното заседание на щаба, свикан от областния управител Христина Янчева. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински..
До три седмици ще е готов анализът на министерствата на вътрешните работи, отбраната и транспорта за това каква техника и оборудване е необходимо да бъде купена за борбата с пожарите. Това съобщи на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Даниел Митов. Той отказа да коментира дали противопожарна техника трябва да..