Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опит за национализация на парите от втори пенсионен стълб

Какви пенсии ще получаваме, ако се реформира втория пенсионен стълб? Прави ли се опит с парите от втория стълб от пенсионното осигуряване да се покрие тежък дефицит в НОИ?

По темата ще говорим с професор Йордан Христосков, бивш управител на НОИ и бивш социален министър. Радио Пловдив: Проф. Христосков, нека да чуем първо вашия коментар за предложението на финансовия министър по въпроса за втория стълб от пенсионното осигуряване. Някои ваши колеги в прав текст нарекоха това кражба на средства. Това ли всъщност се прави с тези предложения?

Йордан Христосков:
Ако трябва да бъдем коректни - в последния законопроект няма такива предложения. Опити за кражба, грубо казано, бяха направени още по времето на министър Дянков и наистина бяха отмъкнати около 108 милиона лева от професионалните пенсионни фондове.В края на 2014 г. с ултимативното решение младите хора да остават в общественото осигуряване - също беше направен опит за национализация на средства от индивидуалните партиди. После се премина към един деликатен момент...С промените от средата на миналата година право на избор, което всъщност наистина целеше да се покрият дефицити в общественото осигуряване или по-скоро в държавния бюджет, и да се освободят ресурси за други цели. Сега с последния законопроект това не се цели. Категорично искам да кажа, че предлагания пенсионен пул не влиза в обща държавна сметка, а си остава за допълнителното пенсионно осигуряване, но проблемът е , че това не е единственото възможно решение, което се предлага. И че по този начин за много хора, които желаят да запазят индивидуалните си партиди, а не да споделят риска кой колко ще живее, се отнемат пари в общ интерес на онези, които ще живеят по-дълго. И освен това беше допусната неточност в интерпретацията, включително и от министъра на финансите, че ако не направим пула - няма да има пари за хората в напреднала възраст, а това се отнасяше за втория стълб. Но хората го разбраха, че едва ли не и в НОИ парите ще свършат. И възрастните хора няма да има от какво да живеят и трябва техните деца да ги издържат. Напоследък нещата се успокоиха. Хубаво е, че министърът се съгласи дебата да продължи. За да се изчистят тези въпроси.

Р. П.: Факт е обаче, че няма да имаме избор. Не означава ли все пак национализация на тези средства, т. е. те няма да могат да се унаследяват, нали така?

Йордан Христосков: Отново повтарям, не е национализация, а по-скоро няма да могат да се унаследяват при ранна смърт. Нека да съм точен...При ранна смърт – т. е. ако вземем двама души и двамата имат по 50 хиляди лева, избират пожизнена пенсия или сега им се налага да бъде само такава пенсията с тези изключения, че хората, които имат много малко спестявания и които имат много големи спестявания, могат да заделят част от средствата за наследяване. Но масовият случай ще бъде да им се наложи пожизнена пенсия. Тези двама души, които вземаме за пример, ако единият умре - още първия ден парите му остават за другия, който би живял и до 100 г. с тези пари. Това нещо не се харесва и не е такава идеята на капиталовото пенсионно осигуряване. Идеята е да има свободен избор, говорим за  допълнителни пенсии, поради което смятам, че трябва да се предложат най-различни продукти. Има такива пенсионни продукти, които позволяват да си осигуриш пожизнена пенсия, хем да се застраховаш и срещу ранна смърт - като една част от средствата останат за твоите наследници, т. е. пенсията продължава да се изплаща на наследниците при един гарантиран период или гарантирана сума.

Р. П.: Проф. Христосков, как тогава си обяснявате тези промени от втория стълб на пенсионното осигуряване? Защо се предлага? Казвате, че тези средства няма да отидат за покриване на дефицит за изплащане на пенсиите от НОИ. Тогава каква е целта?

Йордан Христосков: Истината е, че в 2000 г., или по-скоро още преди това, когато работехме по Кодекса за социално осигуряване, специално за продуктите на универсалните пенсионни фондове -  беше предложено едно от възможните решения. С ясното съзнание бяхме, че с натрупването на средствата, в зависимост от това какви суми ще се натрупат, трябва да се търси решение за възможности за избор на най-различни продукти. Онова, което в момента е записано е, че се запазват индивидуалните партиди и едновременно с това хората ще получават пожизнени пенсии, което на практика означава, че трябва акционерите на хората, които изчисляват пенсиите, да работят с по-продължителен живот, т. е. да се застраховат, че няма да има хора, които ще останат без пари и ще свършат парите в партидата, но в дълбока старост. Сега трябва да се търси решение, но не в една посока. Но иначе в законопроекта има добри неща, например инвестиционните ограничения да не се инвестира в недвижимости, защото това са рискови инвестиции, трудно ликвидни, засилва се надзорът, което също е добро. Но има и чисто лобистки текстове...Например да се даде право на застрахователните дружества също да изплащат такива пенсии от събраните пари на хората в индивидуалната партида. Това е прехвърляне на пари в един бизнес, който е по-рисков отколкото пенсионното осигуряване. Там  регулаторната рамка е все още по-либерална. Странно е защо за пореден път се отлага въвеждането на мултифондовете, което пак е свързано с възможностите за избор на хората - та всеки един осигурен да прецени къде да бъдат инвестирани неговите пари – дали в рисков портфейл или в балансиран...Да има рискови и консервативни инвестиции или да бъдат само сигурни – примерно в държавни ценни книжа. Такъв законопроект е готов от преди 7 – 8 г. и непрекъснато се отлага. Тоест - има много неща за решаване и не се дава приоритет на тях, а се върви в една посока, затова беше тази обществена реакция. Хубавото е, че идва ред на професионалните дебати, които имат съответните аргументи.

Р. П.: Като дългогодишен експерт по пенсионната система и човек, който наблюдавате отблизо целия процес на този дълъг списък от промени по отношение на втори пенсионен стълб...Можете ли да прогнозирате в крайна сметка какви пенсии ще получат хората, родени след 1959 г.? И има ли възможност те да се окажат в ролята на излъганото овчарче, образно казано?

Й. Х.: Те вече са излъгани и ще обясня защо – защото има много сериозно отклоняване от първоначалния замисъл. Вместо да се започне с по-висока осигурителна вноска от 5 % още от 2000 г., ние започнахме само с 2 % осигурителна вноска. Вместо да отидем на 7 % през 2017 година - отлага се и остават 5 %. Съвсем естествено е, че при ниска осигурителна вноска и един кратък период на осигуряване – от 2002 до 2022 г.  първоначално пенсиите от втория стълб ще бъдат много ниски. Освен това...имаме проблеми и със събираемостта на тези средства. Така че наистина ще бъдат по-ниски пенсиите. Но всъщност замисълът е да се осигуряват хората 40 години. И тогава идват високите пенсии от допълнителното осигуряване. Но във всички страни допълнителното осигуряване е един много сериозен стимул на хората да спестяват в индивидуални сметки и да получават втора допълнителна пенсия, с която да се подпомогнат при дълбока старост.

Р. П.:  Благодаря ви за това участие. Надяваме се, че все пак социалните партньори ще успеят да намерят общ език в полза  на хората, които се осигуряват по този модел.

Й. Х.: Това е правилният път – диалог, а не прибързани решения.

Цялото интервю с професор Йордан Христосков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34