Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Срещите" разговор за песимизма на разума и оптимизма на волята

На  28 май в "Срещите" - един разговор за уморения празник, за децата ни, които научават повече от живота, а не от училището, за големия ни дефицит, който се казва липса на култура на личната вина и личната отговорност, за историята ни, която не е само низ от  победи, за надеждата, която значи да намерим смисъл на битието ни и когато намерим смисъл да се борим за това битие, за песимизма на разума и оптимизма на волята.

Един разговор на Людмила Сугарева с д-ра по социология доц. Иво Христов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59