Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва непримиримо обществено мнение към лошите практики

Снимка: БГНЕС

Думата "млечен" става забранена за всички млечни продукти, в които се използва палмово масло при производството им – сирене, кашкавал, топени сирена, масло и други. Те ще трябва да се продават на отделен щанд, различен от останалите млечни продукти, да са задължително опаковани и да имат голям надпис "Имитиращ продукт".

Разговор по темата с председателя на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов.

Мирослав Найденов: Трудна и дълга битка, за съжаление веднага след края на мандата – тотално отстъпление от всичко, което беше постигнато. Ако го нямаше това отстъпление днес сигурно нямаше отново да е актуална тази тема. Нещата, за които се говори, че ще бъдат предприети като мерки, бяха направени в годините назад – бяха обозначени много добре и много ясно тези имитиращи продукти, бяха отделени на отделни щандове, контролът беше тотален, санкциите бяха драстични, никой не си позволяваше след като въведохме тези стандарти да ги нарушава, защото много бързо бяха изправени на „стената на позора”, образно казано, тези, които нарушаваха всичко това и заблуждаваха потребителите. Това, което видях след това под натиска предполагам на лобистки интереси много бързо някои от хората, които бяха след мен в министерството абдикираха от тези постижения. Колегите от Агенцията по храните не чувстваха необходимата политическа подкрепа, за да продължат тази битка и затова днес отново сме в изходно положение със стряскащите данни затова, че тези имитиращи продукти увреждат необратимо здравето ни и тук не става въпрос само за млечните продукти – подобно е положението и с месните продукти, и със сладкарските изделия, така че тотално отстъпление, довело до сегашната ситуация и за съжаление най-вече в ущърб на потребителя, разбирайте нас.

Какво може да бъде направено в кратки срокове за отделянето на имитиращите продукти – както вие казахте трябва да има воля. Има ли воля, трябва да има воля и трябва да бъде политика на ръководството на министерството, защото ако в случая Агенцията по храните не усети тази политическа подкрепа, те едва ли ще могат да се справят. Има около хиляда инспектори в страната, които контролират неколкостотин хиляди търговски обекта. И практически те не биха могли да наложат тоталния контрол ако отсреща няма политика, ако няма драстични санкции. Разбира се, тук е много важна подкрепата на медиите.  Това е една много важна потребителска тема.

Това донякъде би могло да подкрепи сектора, но само донякъде. Нещата тръгнаха от март миналата година надолу. Още повече тук един много голям акцент трябва да се извади на показ е какво ядат нашите деца в детските градини, в детските ясли, в училищните столове. Нали разбирате, че тези имитиращи продукти, които са обект много често на обществена поръчка, където се търси най-ниската цена, са част от ежедневното меню на нашите деца или ако щете на нашите родители в домовете за стари хора. Хубаво е да се продължи и да не е кампанийно и да не се свързва само с млечните продукти.

Хлебните, сладкарските изделия – там също има доста имитиращи продукти. Разбирате, че в тези прекрасни и стотици сладости едва ли влагат естествена сметана, едва ли влагат естествени подсладители, така че това също е проблем. Десетките газирани напитки също са проблем, по цялата верига. И когато започнахме да създаваме и създадохме стандарта „Стара планина” за месните произведения, БДС за млечните, стандарта „Стара планина” за хлебните и тестените изделия – всичко това трябва да продължи и да няма отстъпление, няма значение кой е започнал тази политика. Ако е започната по времето на първото управление на ГЕРБ, то трябваше да продължи и в следващите, защото не може да има политика по отношение на това какво слагаме на трапезата си ежедневно и по няколко пъти. И не случайно да направим генералния извод – нашата нация е най-болната в Европейския съюз и това е официална статистика. Ние сме на първо място по сърдечносъдови и онкологични заболявания. Разбирате, че всичкото това товари и без това нещастната ни здравна каса и здравна система. Така че с палиативни мерки няма как да решим проблема – трябва да е политика, повтарям го и дебело подчертавам, политика на правителството и то не само в сектора храни, защото дадох пример, то касае и сектора здраве.

Няма закрити предприятия, на има временно спрени, според информация от Агенцията по храните. Много често обаче те печелят съдебните битки, защото използват определени пропуски в законодателството или използват определени непоследователни действия на определените компетентни органи и рано или късно – пременил се Илия пак в тия, те се връщат на пазара може би под друг бранд. Но позволява го търговското право, давам примера – да затворите една мандра, която носи наименованието „хикс”, а пък след няколко месеца да отвори същата мандра, със същите мощности под наименованието „игрек”. Много често се получават такива неща и затова проблемът, отново повтарям, трябва да бъде изведен като политика, трябва да бъде ангажирано общественото мнение, трябва да има нетърпимост, защото аз много съм разговарял с колеги от старите демокрации в Европа, ако това там се случи, да, санкциите също са важни, но той ще загуби обществения си имидж този производител и е приключил, не е нужно да го приключва държавата по някакъв начин. Аз тук ще цитирам и моята майка, която е една от редовите пенсионерки, милиони редови пенсионери, тя казва, когато вляза в супермаркета за съжаление с моята нещастна малка пенсия, аз гледам това, което е най-евтино и това е големият проблем на обществото ни. Ние сме бедно общество и затова тези практики могат да виреят в България. Трябва да имаме воля и трябва да има непримиримо обществено мнение както към някои други лоши практики в обществото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14