Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът чете "Дядо и ряпа"

Снимка: Антония Попова

По инициатива на държавния глава Росен Плевнелиев се проведе третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“, в което се включиха известни писатели, актьори и политици. Държавният глава даде старт на инициативата в Цар Симеоновата градина в Пловдив с приказка на Ран Босилек. Специален гост беше принцеса Лаурентин Ван Орание, която прочете откъс от своята книга „Мистър Фини“. 

За мен е чест да бъда сред вас, с тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към пловдивчани, които се бяха събрали пред Виенския павилион в Царс Симеоновата градина за участие в инициативата „Чети с мен“. Държавният глава избра книгата „Приказки“ на Ран Босилек.

Избрах Ран Босилек, защото тази година честваме 130 години от рождението на този голям български писател. Ще прочета „Дядо и ряпа“. 

След като прочете „Дядо и ряпа“ Росен Плевнелиев акцентира на извода от тази приказка:

Изводът е само един – само заедно можем да успеем! Успехът е колективно усилие, нека го изковем заедно!

Кметът на Пловдив Иван Тотев, който също се включи в инициативата „Чети с мен“ и избра поучителна приказка, в сила и днес:

Избрал съм приказка, която илюстрира до някъде положението и в нашия град, тя се нарича „Неволята“.

Певицата Поли Генова, която прочете откъс от любимата си книга „Мечо Пух“, мотивира и решението си  да се вклвючи в инициатавата така: Идеята е, че всички, независимо на каква възраст, трябва да четем, защото така се развиваме.

Писателят Георги Господинов се обърна към децата с думите: Да карате вашите родители да четат книги и да ги записвате какво са прочели.

Президентът Росен Плевнелиев разгледа и павилионите на „Пловдив чете“. 

Писатели, известни музиканти, артисти и политици четоха откъси от любими книги. Сред тях бяха Владимир Пенев, актьор, бивш министър на културата; Мартина Вачкова, актриса; Божана Апостолова, издател, организатор на „Пловдив чете“, Рафи, певец; Ирмена Чичикова, актриса, Валентин Танев, актьор; Владимир Левчев, писател; Дони, певец; Нети, актриса и певица. Водещ на събитието бе актьорът Стефан Щерев.

Инициативата на президента Росен Плевнелиев се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.

Президентът Росен Плевнелиев ще разгледа и ателиета на One Design Week, 2016. Той ще посети няколко изложби и уъркшоп-изложбата на Дейв Хакенс (Холандия) и „Млад конструктор“ (България) в Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър I“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04