Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сероводородът в Черно море може да ни даде ток за 200 години напред

Технология за добив на ток от сероводород от Черно море разработва научен екип на Института по инженерна химия при БАН, ръководен от професор Венко Бешков.

Пред Радио Пловдив той обясни, че технологията включва горивото да попадне в горивна клетка като при химическата реакция се отделя  енергия, която се превръща в електрическа. Нещо като акумулатор, но в нашия случай се работи непрекъснато и няма опасност от изчерпване, обясни проф. Бешков.

Цената на една водородна инсталация може да стигне до 500 хиляди долара като тя зависи от капацитета й. При нашите опити постигнахме КПД между 60 и 90 процента на инсталацията, но проблемът са малките мащаби, които на този етап захранват часовник. 

Това, което трябва да постигнем са по- големи мощности и сила на тока. Ако захраним двигател, ще можем да захраним и електроразпределителната мрежа, каза професорът. Не използваме опасни химикали, които биха замърсили морската вода. Няма опасност за екологичното равновесие на водата, гарантира още той.

Чудовищни са количествата сероводород в Черно море – над 4,6 милиарда тона като всяка година се натрупват нови количества, обясни ученият. По думите му, тези запаси могат да задоволят енергийните потребности на България за 200 години напред.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов, заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени зони...

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33