Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа трябва да покаже сила, а не - слабост

Димитър Ганев

Не съм привърженик на тезата, че след този референдум във Великобритания ще започне вълна от  референдуми в цяла Европа, заяви социологът Димитър Ганев. Великобритания обаче ще изгуби част от териториалната си цялост, по начина по който я познаваме – в Шотландия ще бъде  повдигнат въпросът за независимостта й ,проблемът със Северна Ирландия със сигурност ще се усложни и Великобритания ще трябва да решава вътрешни проблеми, заяви Ганев. 

По думите му за Великобритания ще има силен икономически трус – загуба на милиони работни места. Лондонското сити ще изгуби мястото си на международен финансов център и няма начин как това да не се отрази на европейската икономика още тази година. Не вярвам страната да има икономически ръст през следващите две-три години, заяви Ганев.

Процесът ще бъде наблюдаван много внимателно от всички европейски държави и вероятно нито една от тях – членка на ЕС в близко бъдеще няма да си позволи да направи референдум за излизане от Съюза. Дори и това да се случи, резултатите няма да бъдат такива, каквито обаче показа референдумът във Великобритания. В крайна сметка тя винаги е била най-крайно евроскептичната държава и то в продължение на десетилетия.

  Ганев заяви още, че резултатите няма да бъдат катастрофични за ЕС след този акт.  Великобритания дори не е в челната десетка на държавите, с които ние сме търговски партньори. Тя не е основен търговски партньор на България. Излизането на Великобритания от ЕС ще продължи поне две години и вероятно българският износ ще реагира така, че да няма сериозен срив. .

Процесът на брексит ще се отрази обаче негативно на хората, които отиват да работят във Великобритания. Режимът за работа ще бъде  с много повече бариери, подчерта Ганев. Привилегиите, които имаха българските студенти като европейски граждани  с таксите, няма да са вече такива и вероятно това ще се отрази и на студентите, които няма да избират да отиват да учат там. .

Не вярвам обаче ЕС да стигне до разпад, заяви Ганев. Той уточни, че досега сме чули мнението само на антисистемните и на популистко настроените лидери. Гласовете на Оланд, Меркел и на други европейски лидери все още не са прозвучали. Утре предстои среща на европейските лидери. Оттук нататък дори могат да започнат и интеграционни процеси, защото Великобритания играеше ролята на спирачка за такива процеси в ЕС. Сега Франция Германия, които са мотор в ЕС,  могат да заемат тази водеща роля в процеса за интеграция на държавите от Евросъюза – обща армия, консолидиране на еврото чрез обща финансова политика на Европа, редица други.

Става дума за тежки имперски комплекси – Великобритания в продължение на векове е владяла една четвърт от света, което не може да се каже за други държави, подчерта Ганев. Затова за британците и част от британския политически елит  е много по-трудно да приемат, че ще дадат част от своя суверинитет на Брюксел да решава за тяхната съдба, вместо това да прови Лондон.  Става въпрос за политическо мислене, което е формирано години наред и то не трябва да се подценява. Очаквам на следващото заседание на Европейския съвет – на 26 или 27-ми юни да се даде отговор на това предизвикателство - брексит – като мощен интеграционен тласък, за да покаже Европа сила, а не слабост. Защото ако покаже слабост, може действително да започне процес, който трудно може да бъде спрян, като ефект на доминото, който да предизвика референдуми и в други държави, подчерта още социологът Димитър Ганев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43