Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Златоград показва "Пътя на кафето" - от керваните с камили до еспресото

| обновено на 25.06.16 в 09:53
Автор:

Златоград днес е домакин на Празника на кафето, следвайки маршрута на пристрастяващата черна напитка от керваните до съвременните еспресо вариации. Отделно само в Стария град се приготвя известното "въртяно" кафе на пясък, станало запазена марка за южния град.Етнографският комплекс на Златоград днес ще се превърне в голямо кафене на открито. Хиляди гости и туристи от страната и съседна Гърция се очаква да пристигнат за първото издание на феста.  


По калдъръмите и уличките на архитектурния комплекс ще се приготвят и сервират всички разновидности на ободрителната напитка - турско, шварц, еспресо и инстантно кафе, фрапе, лате, капучино.Специалитетът на празника ще бъде демонстрацията на  "въртяното"златоградско кафе на пясък.

Еволюцията в техниките на извличане и варене на ароматната течност ще бъде илюстрирана с различни музейни експонати и исторически справки. Каменни кутели, в които са били стривани някога кафените зърна, кафемелачки и кафеварки с антикварна стойност са част от експозицията.  Организаторите на празника -  Община Златоград и Етнографският комплекс възнамеряват да го  превърнат в ежегоден.

Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. В това са убедени изследователи от родопския град, проследяващи търговските пътища, минавали през Златоград през вековете. Кафето е пристигало най-напред в Златоград, тук е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос, обяснява Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс. 

Първият майстор на варено на горещ пясък кафе е Кардашлъка. Той изучил занаята като чирак в Сирия и връщайки се в Златоград "завърта" кафе и кафенета. В едно от местата, където за известен период е правил кафе Кардашлъка, в наши дни Ваня Печева е превърнала в туристическа атракция варенето и сервирането на "въртяното" питие. Тя е научила майсторлъка, наблюдавайки преди десетилетия сръчността на Кардашлъка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Старият град и част от центъра на Пловдив без вода, нова авария и на ул. "Пере Тошев"

Авария е възникнала тази нощ в  центъра на Пловдив .  Спукан е магистрален водопровод, който захранва целия Стар град, съобщиха от "ВиК-Пловдив".  Пробивът е на  ул. "Княз Ал. Дондуков-Корсаков" , точно пред входа на известен ресторант, близо до сградата на Радио Пловдив. Заради повредата без вода са високите части на Стария град , както..

обновено на 03.08.25 в 15:01

Основните храни продължават да поскъпват

Цените на основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци на борсите у нас продължават да се повишават и тази седмица, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  Макар и минимално, но се покачва и индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България. Тази седмица той се..

обновено на 03.08.25 в 15:01

Костадин Петров спечели наградата "Дафо Трендафилов" на събора в Гела

22-рото издание на Гайдарското надсвирване и родов събор в родопското село Гела завърши с триумф за Костадин Петров , който спечели най-престижното отличие в тазгодишната надпревара – приза „Дафо Трендафилов“ . Тази награда се връчва за първи път в историята на събора. В силно оспорвана и емоционална битка на сцената, Петров надсвири достойния си..

публикувано на 03.08.25 в 14:50

Отбелязваме Световния ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, най-високият процент сред плодовете, заради което..

обновено на 03.08.25 в 10:48

35° в Пловдив днес, от утре започва захлаждане

Днес времето ще бъде предимно слънчево, над Западна България с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в Пловдив   - около 35° . В  планините  ще бъде предимно слънчево, но след обяд над масивите от Западна..

публикувано на 03.08.25 в 08:37