Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Садовският фъстък с шанс за регистрация в Брюксел

Кои са 11-те типични български хранителни продукта, които имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание? Десислава Димитрова, координатор на  Slow Food разказва за родните продукти от Пловдив и региона - за садовския фъстък и смилянския фасул.

Единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание. Това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, започнало по идея и с подкрепата на евродепутата Момчил Неков.

Продуктите са:

- садовски фъстък - Садово, Пловдив;  - куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив;

- смилянски фасул;

- месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас;
- еленски бут от община Елена;
- странджански чай
- реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг;
- сол от Атанасовското езеро - Бургас;
- чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто);
- куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев;
- меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.

Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, каза в интервю за програма "Точно днес" Десислава Димитрова, координатор на клона в България.

Неправителствената организация ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите.

Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарникари спасиха семейство от преспите в Родопите

Пожарникари от районната служба в Асеновград и колегите им от участъка в Лъки спасиха семейство, бедстващо в снежни преспи в Родопите преди седмица. От пловдивската пожарна уточниха, че на 6 декември  следобед е получен сигнал на тел. 112, че автомобилът на семейство Александрови е затънал в снега на пътя между с. Манастир и връх..

публикувано на 12.12.24 в 15:08

Днес справедливостта за България и Румъния възтържествува

България и Румъния ще станат пълноправни членки на Шенгенското пространство от 1 януари 2025 г. Решението беше взето официално на заседанието на Съвета на Европейския съюз днес. Това е един голям ден за България, в който най- после станахме пълноценна част от голямото европейско семейство, свързано със свободното преминаване през вътрешните граници..

публикувано на 12.12.24 в 15:06

ПУ "П. Хилендарски" спечели проект за 20 млн. лв. по ПВУ

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е бенефициент на мащабен проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост.  Проектът е по компонент „Иновативна България“, инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна..

публикувано на 12.12.24 в 10:49

Криотерапията преборва хроничната болка

Може ли да се пребори хроничната болка? Отговор на този въпрос дава приложеното иновативното лечение за намаляване и премахване на хронична болка чрез замразяване на сетивни нерви  в МБАЛ „Света Каридад“ в Пловдив. То беше извършено от екипите на д-р Никола Миленкович в отделението по анестезиология и интензивно лечение, който разказа в  програма..

публикувано на 12.12.24 в 10:15

Ресторантьорите са в чакаща стачна готовност

Ако парламентът гласува връщане на ставката на ДДС от 20% върху дейността на ресторантьорите, ще започнем поетапни стачни действия.  Това заяви пред Радио Пловдив  заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на пловдивското сдружение "Тракия" Еньо Енев .  Той посочи, че всичките 36..

публикувано на 12.12.24 в 09:19