Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички без ГЕРБ са доволни, че отказаха регистрация на ДОСТ

Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан – ДОСТ. Официалното наименование на партията е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Получава се абревиатурата ДОСТ. 

Основният аргумент на съда, е, че Dost на турски означава "приятел" и ако на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума - турска дума. Преобладаващият брой учредители са с турски имена, а Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа, пише в мотивите си съдията.

От формацията определиха решението на съда като "лоша новина за евроатлантическия образ на България" и заявиха, че ще го обжалват пред Върховния касационен съд още в понеделник. Лютви Местан е категоричен, че партията е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Република България, но и със Закона за политическите партии. 

Съдебно решение на се коментира, а се изпълнява, заяви за Радио Пловдив, Илхан Андай, собственик и главен редактор на сайта 24rodopi.com. Според него същественият въпрос е кой е по - доволен от съдебното решение и бързият и прост отговор е, че всички са доволни с изключение на ГЕРБ. Защото следващата седмица ще настане такава гюрлутия, че всяко едно обсъждано нещо или проблем ще рефлектира върху управляващите, уточни Андай.

Той припомни, че още преди седмица 24rodopi.com е прогнозирал, че Местан очаква да получи отказ за регистрация, за да доразвие ролята си на жертва и на репресиран политик в демократични времена. С този отказ Лютви Местан  ще бъде затруднен да участва в президентските избори, но ще подготви добре почвата за участие в парламентарните избори, беше категоричен Илхан Андай. 

Журналистът и анализатор прогнозира, че партията ДОСТ ще бъде регистрирана малко преди изборите, дори и да се наложи да се свиква ново учредително събрание. Категоричен съм, че партия на Лютви Местан ще има.

ИЛхан Андай уточни, че ДОСТ освен приятел означава и любовник и така избрано названието на политическата структура е намек за отношение към изселените български турци и към хората от смесените региони. Затова и хората на Местан бяха много доволни от избора на това име първоначално, поясни Андай..

След днешният отказ вече се коментира, че първоначалната идея е била партията да се нарича ДСОТ, но е избрано да е ДОСТ заради благозвучие. Що се касае до това, че партията е етническа, то тя не е единствената такава в България.

Илхан Андай добави, че ако партията на Местан е била регистрирана днес, то през юли и август, той е трябвало да се положи огромни усилия да създава структурите й по места, но днешното решение на съда му дава спокойствие и му осигурява време. Въпреки отказа за регистрация Местан е категоричен, че ще участва в президентските избори, но как ще стане това след съдебното решение, дали с руга партия или коалиция, само той си знае, каза в заключение Илхан Андай от 24rodopi.com .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08