Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души убити, 27 ранени при кървавата трагедия в Мюнхен

| обновено на 23.07.16 в 15:49

Десет души, сред които и извършителят, загинаха, след като млад мъж откри стрелба вчера в търговски център в германския град Мюнхен. По последни данни на полицията при атаката са били ранени 27 души, трима от които са в критично състояние.  

След приключването на полицейската операция, нападателят беше идентифициран като 18-годишен германец от ирански произход, без криминално досие, който през последните две години живеел в града.   Той  носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. в търговския център "Олимпия".   Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа младежа,  застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. 

Началникът на мюнхенската полиция -Хубертус Андре съобщи, че, по последна информация, нападателят е действал сам, без съучастници. Той обаче отказа да даде категорично мнение дали става дума за терористичен акт или за действия на психично неуравновесен човек.  

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че никой не иска Германия да се превърне в държава на постоянното наблюдение на гражданите, за да има пълна сигурност за гражданите. 

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА.  Там ръководствто на германския жп концерн осигурява за туристите временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в  цял Мюнхен. 

Всички европейски лидери изразиха съпричастност след трагедията.  Българският президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до първите ръководители на германската държава. 

Според президента на Франция Франсоа Оланд смъртоносната стрелба в Мюнхен е била „отвратителна терористична атака“ целяща всяването на страх в Германия, предадеReuters.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че трябва да се направи всичко за спирането на тероризма, това не трябва да продължава, пише The Daily Mail.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23