Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрес тестовете на банките са административна прищявка на ЕК

Банковата система в страната е стабилна и може да издържи дори на дълбока икономическа криза. Но за някои банки са предписани мерки, които са насочени към увеличаване на капиталовите им буфери и намаляване на рисковите експозиции. Това показват резултатите от стрес теста на банките в България, обяви управителят на БНБ Димитър Радев. Вчера Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт. Крайните резултати ще бъдат оповестени утре.

Напълно очаквани са резултатите от тези стрес тестове, коментира пред Радио Пловдив финансистът Емил Хърсев. По думите му, това са скъпи административни упражнения, но те гарантират комфорта на ЕК и ЕЦБ. Българските банки водят текуща отчетност, тя е налична и от нея  се виждат същите резултати, каквито и на тестовете, каза той и повтори, че това  е бюрократична  прищявка на ЕК.  Свидетели сме на подобни упражнения и в еврозоната с плачевни резултати, подчерта Хърсев. 

Той обясни, че БНБ харчи 3 милиона разходи по начинанието, но към тях трябва да се прибавят разходите на всяка една отделна банка за покриване на информационните и допълнителни изисквания, както и загубите на самия бизнес, защото банковата система дълго време не кредитира, за да попълва информационните материали по стрес – тестовете и превода на качеството на активите.  Това са два различни прегледа на състоянието на банките, които съвпаднаха във времето, уточни той.

Запасавянето на МФ със средства от заем, с който ще се финансира държавен дълг, според финансиста, е действие в  правилната посока и е проява на предпазливост, за да няма обвинения, както по време на аферата КТБ. През 2014 би трябвало да се направят същите сметки, да се осигури буфер, това не стана и тогава МФ понесе голяма критика, припомни той.

Нещата трябва да се казват с точните имена. В противен случай няма да знаем кога сме нагоре, кога сме надолу, но Европейската бюрокрация облича всичко в мъгла от думи, коментира Хърсев.   Икономистите имат еднозначно и негативно отношение към икономическата и финансова политика на ЕЦБ и на ЕК като  налагането на  отрицателните лихви, например, добави анализаторът. По думите му, налаганите мерки удължават депресията. 

Той смята също, че е напълно  възможно държавата да подкрепи бизнеса, а не банките като поеме част от финансовия риск. Пример за това са Унгария и Полша, каза в заключение Емил Хърсев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

МВР трудно би стигнало до ПП "МЕЧ", която си го поиска

Все по-голямо е раздробяването на парламента и все повече антисистемни партии влизат в НС, коментира в предаването "Ден след ден" политологът Георги Киряков .  Затова е много важно т.нар. системни партии да бъдат на ниво, за да преодолеят различията си и да създадат някакво нормално мнозинство и управление. "Има какво да се решава и да се..

публикувано на 28.10.24 в 16:40

Трябва незабавна реформа на изборната организация

За решенията в политически план, на честността, технологията и организацията на вота разговаряме с изборния експерт Стоил Цицелков.  Защо се случиха в последния момент „залповите“ искания за замени на членове на СИК?  Защото го позволяваме. Такива са изборните ни правила и закони. Може да бъде сменен всеки, дори председател.  Става дума за „едни..

публикувано на 28.10.24 в 16:36

Опитите за купуване на вот повишиха активността

„Очакването беше за една по-ниска избирателна активност, но тя се повиши и е малко по-висока е от миналите избори. Опитът за масирано кпуване на гласове повиши изибрателната активност, това е главната причина. Другата причина е, че хората решиха да дадат своя принос за съставяне на правителство“, това заяви в интервю за предаването „Ден след..

обновено на 28.10.24 в 16:02
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40