Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е незначитена брънка в отношенията Турция – ЕС

Конюнктурата за ежедневното докладване на ситуацията между България и Турция е важна, но е далеч от геополитиката. Геополитиката търси решения в бъдещето и бъдещите отношения. Затова България може ежедневно да напомня на Турция за своя интерес, но трябва да не забравя, че дългосрочният ни интерес няма да зависи от тези двустранни срещи и отношения, а отношенията на Турция с ЕС, това заяви в интервю за Радио Пловдив доц. Марин Русев, ръководител на катедра "Регионална и политическа география" в СУ "Св. Климент Охридски".

Според Русев ако Турция реши да накаже Европа като отприщи потока на мигразцията, то това няма да зависи от България и тогава страната ни може да бъде прежалена в по-голямата шахматна игра на политиката.

България трябва да се съобрази с Европейския интерес, но и да поиска цената за това си съобразяване, категоричен е Марин Русев. А ние се предадохме и не търсим цената, смятаме просто, че Западът ще бъде солидарен с нас. Но трябват мощни усилия за възобновяване на силата на Гърция и България като част от Европа. Трябва да се търси прагматизъм, за да можем ние с по-малко армия да изпълняваме функциите си и да не дразним нито Турция, нето Европа.

Марин Русев смята, че най-важен е балансът между краткосрочните ни интереси и дългосрочните събития, които предстоят за цяла Европа. Турция съзнава, че България е вратата й за Европа и политиката на турците към ЕС минава през нашата страна. Въпросът е да няма резонанс между нашата политика и Турция, затова трябва да се откажем от ролята на показалец на ЕС и да убедим Анкара, че става въпрос за български интереси, убеден е Русев.

Затова трябва да се намира балансът, а държавата ни в исторически план е успявала да го стори. Не трябва да се съизмерваме с Гърция в отношенията й с Турция. Гърция е по-равностоен съперник на Турция от нашата страна и затова може да си го позволи. Ние трябва да хвърляме повече усилия в дългосрочните си действия и отношения с Турция.

Очевидно ще се променят параметрите и векторите, с които Турция и ЕС ще контактуват помежду си в идните месеци. Но едно е ясно - позицията и ролята на Турция вече ще са много по-силни, прогнозира доц. Марин Русев, геополитически анализатор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43