Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в тютюневите складове все още не е овладян, една от сградите изгоря напълно

Застрашително се разрастна пожарът, който избухна в центъра на Пловдив в изоставени тютюневи складове, които са паметник на културата. 

СнимкаНа мястото, кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", минути след 15 часа, се стекоха поне пет пожарни коли, седем аварийни екипа  се мъчат да овладеят пламъците, преди те да са обхванали и други постройки. 

Огънят е тръгнал от покрива на една от трите сгради на бившите тютюневи складове, като заради вятъра пламъците обхванаха и другите две. 

Едната от тях изгоря изцяло, а покривът на другия склад и етажите под него са обхванат от пламъци. Две от постройките са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив - Пиетро Луиджи Гиа, третата има 10 собственици.

Въпреки усилията на пожарникарите огънят успя да обхване и част от четвърта страда - близкият спортен център  „Тотал спорт”, но огнеборците успяха бързо да го овладеят и потушат. Сега те продължават борбата с пламъците в другите сгради.

Кметът на район Централен Георги Стаменов, който е на мястото на инцидента, подчерта, че през годините са изпращани предупреждения на собствениците за обезопасяване на постройките. Те обаче не са били глобявани. 

Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите, каза Стаменов.
Снимка

СнимкаРайонът е отцепен от полицията,  на мястото се намира и линейка. 

Няма пострадали,  работещи в близките офиси бяха изведени от района, но засега не се налага евакуация на хората от близките къщи, въпреки страховитата гледка, резултат от гъстия дим,  който се стеле наоколо и се вижда отдалеч.  

Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. 

През няколко пресечни се намира другият нашумял тютюнев склад, който преди няколко месеца, собствениците започнаха да разрушават незаконно. След граждански протести събарянето беше преустановено.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59