Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в тютюневия град е потушен, стихията погълна четири знакови сгради

| обновено на 21.08.16 в 12:06
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

Големият пожар, избухнал в бивши тютюневи складове в центъра на Пловдив, беше овладян и потушен близо час след полунощ. Изгоряха четири тютюневи склада, от пламъците беше засегнат и спортният център „Тотал спорт“.


В момента в района е спокойно, но мястото на инцидента продължава да е отцепено и се охранява от полиция. Три екипа на пожарната остават да наблюдава, за да не се разгорят все още тлеещите на места огнища.

Според една от версиите виновни за пожара са клошари, не се изключва и умишлен палеж. Говорителят на пожарната в Пловдив Цвятко Дешев заяви тази сутрин, че основната версия за причината за запалването на четвъртия склад, който пламна около 22.00 часа снощи, е умисъл
Според него такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак". Повече от 30 пожарникари с девет противопожарни коли участваха в гасенето на складовете до късно през нощта.

Напрегната и неспокойна беше нощта за хората, които живеят в близост до пожара. След като огънят беше овладян около осем часа вечерта два часа по-късно той се разгоря с нова сила. Пламъците се издигаха на метри над сградите, токът в района беше спрян от ЕVN, а много хора излезоха на улицата, за да обливат близките сгради с вода, за да не пламнат и те.

СнимкаПрипомням, че изгорелите бивши тютюневи складове са част от Тютюневия град, като целият комплекс е обявен за паметник на културата. Две от постройките са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив - Пиетро Луиджи Гиа.

Очаква още в утре специална комисия от НИНКН да даде предписание за това как ще се действа с унищожените емблематични за Пловдив сгради. Прокуратурата вече се самосезира заради пожара. 

Складовете са знакови за Пловдив и неизменна част от градската история, районът е свързан и с първия в България пример за социално предприемачество от началото на 20-и век. Известният български търговец на тютюн Димитър Кудоглу използва приходите от два от складовете за издръжка на създадената от него болница, известна като Белодробна. 

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пияни баща и син хвърчаха в среднощно преследване с полицаи

Районна прокуратура-Пловдив задържа 41-годишен мъж,  накарал непълнолетния си син да управлява автомобил след употреба на алкохол. Освен това те опитали да избягат от полицейска проверка.   Това е станало в неделя (27.100.2024 г.) около 2 часа през нощта, когато двамата тръгнали да се прибират след сватба. Понеже бащата бил в много нетрезво..

обновено на 28.10.24 в 16:22

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10