Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фасадата на Кудоглу може да бъде възстановена на 100%

арх. Жана Джугаланова - представител на НИНКН

След тежката, нагнетена с гняв, пламъци,  горещи въпроси и подозрения нощ, Пловдив осъмна смълчан и някакси гузен. С ограбена памет, поругана душевност и обгорено сърце. Пожарът, засегнал  пагубно  четирите тютюневи склада – ансамблов паметник на културата ограби надеждата на пловдивчани, че Тютюневият град  ще стане магнетично европейско пространство. 

Калко ни струват щетите, защо се стигна дотук и ще се намери ли  път сред всички в безпътицата  от грешките, трупани всеки ден и от всеки от нас, докато наблюдаваме безучастно живота си като индивиди, а не - като граждани и  като обществена структура? Въпросът е към арх Жана Джугаланова - представител на НИНКН . Преди това - коментират гражданите.

Жана Джугаланова: Загубата за Пловдив, загубата за наследството на града са двата склада – съществен елемент от тялото на Тютюневия град, но най-неприятното е загубата на склада на Кудоглу, който вероятно е един от последните, ако не и последният материален знак, оставен от него, който декориран не в стилистиката на производствените сгради, а един прекрасен сецесион с характеристики на жилищна, обществена, търговска сграда от времето си – строен е 1921 – 1022 г. и дарен впоследствие, за да подпомага с финансовите резултати дела на благотворителността.? Просто няма какво да се каже, аз самата съм на мястото, при вида на изгорелите и обезкостени по този начин сгради.

Радио Пловдив: А успяхте ли да сглобите картината на щетите от опожаряването на сградите, след като експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство настояха за вашето експертно мнение вчера, но не бяхте допусната до сградата?

Жана Джугаланова: Това, че не съм допусната до сградите не е никакъв съществен проблем, тъй като това така или иначе е опасен терен, отделно, че не притежавам служебна карта към този момент, в момента те се изготвят за представителите на института. Не е това проблемът. За сградата има заснемания, има архивна и сравнително актуална от друга страна фото документация, но това, което се губи е автентичната структура, субстанция, която може да бъде подробно проучена ако те останат и каквато и съдба да им бъде определена с адаптиране или конструкция на вътрешните пространства, загубата ненавреме и непроведеното пълно проучване е невъзстановима.

Радио Пловдив: Точно това исках да ви попитам, арх. Джугаланова, изобщо реалистично ли е да се говори за възстановяване на пострадалите паметници при този мащаб на щетите?

Жана Джугаланова: Възможно е възстановяването. Също така идеите за ползването на тези сгради с нова функция, тъй  като е немислимо да си представим, че тук отново ще се върне складово-производствена дейност на тютюн, става по подобен начин, но след съответните етапи на проучване и съответно адекватна строително-архитектурна намеса. В случая силно се надяваме и мисля, че е възможно да се запази поне това, което е останало. Въпросът е за собсвеността, при тази смесена собственост, в някои от обектите чух за много собственици и трудностите, до които води това.

Радио Пловдив: Какво следва сега по процедура и дали ще успеете институциите да си говорите на един език? Защото знаем, че обикновеното обяснение в такива случаи е тромави  процедури съгласувателни на проект, санкция от тях, кореспонденцията се затруднява.

Жана Джугаланова: Така или иначе процедурите са процедури и са разписани  по някакъв определен начин. Понякога те не могат да бъдат вместени в законно определените срокове и това е изключително дразнещо не само за гражданите и институциите, които очакват тяхното провеждане, включително и за служителите, които ги извършват, тъй като в случая говорим за недостатъчен капацитет като брой служители, които се занимават с това, недофинансиране на дейността в областта на културното наследство.  Освен това, според мене не беше добре замислена и реализирана  най-добрата идея за децентрализация на  процеса по управление на културното наследство, а именно последните промени, които свалиха на местно ниво, според мене, на един недобър начин е аз не виждам това да може да се реализира както трябва, защото без децентрализация в София на едно място с един апарат няма как да бъде обгрижено културното наследство.

Радио Пловдив: Още повече, че става въпрос за задължителното съчетаване между честния и публични интерес, което изглежда една много имагинерна мечта?

Жана Джугаланова: В тази посока също има какво да се каже, защото частният собственик, без значение дали той е с по-големи или по-малки финансови възможности, е длъжен в обществен интерес да опазва културните ценности, без всъщност обществото да има възможност да го подпомогне по причина, че държавата няма тези средства и че законово такова нещо не е регламентирано, т. е. и най-бедният собственик е длъжен в да влага в обектите на културното наследство едни много сериозни грижи, а зад тях стоят средства без никаква помощ от страна на обществото.

Радио Пловдив: Възможно ли е фасадите да бъдат спасени?

Жана Джугаланова: Възможно е.

Радио Пловдив: Категорично.

Жана Джугаланова: Почти 100 процента за сградата на Кудоглу. Другата, която е с малко по-тънка структура на стената, но това е работа на конструкторите, на инженер-конструкторите.

Радио Пловдив: Арх. Жана Джугаланова – експерт на Националния институт за недвижимо културно наследство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14