Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите избраха опозиционен кандидат за президент

| обновено на 01.09.16 в 16:55

Председателският съвет на Реформаторския блок предлага на Изпълнителния съвет да утвърди кандидатурите за президент и вицепрезидент на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Новината за решението на Председателския съвет съобщи Найден Зеленогорски, който оглавява предизборния щаб на реформаторите.

В момента Трайков е  общински съветник в София от РБ и е част на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Ген. Съби Събев е председател на Съюза на офицерите от запаса „Атлантик“.

Има две направления, по които може да се коментира изборът на лидерите на РБ. Номинацията на Трайков е опит за позициониране срещу ГЕРБ, след като Бойко Борисов заяви, че приема номинацията на Трайков като провокация срещу себе си. Така че, кандидатурата на бившия министър от първия кабинет на ГЕРБ, има профила на опозиционна, каза социологът Антоний Гълъбов.

Генерал Събев той определи като  един от постоянните говорители на българското офицерство, което допринесе за членството на НАТО. Той е много различен от генерал Радев, каза Гълъбов.

След изказването на лидера на СДС Божидар Лукарски, че не приема номинацията на Трайков анализаторът смята, че интересният въпрос е може ли да се получи висока степен на взаимодействи в РБ. Изявлението на Лукарски идва да покаже, че и поредната възможност за единодействие ще бъде пропусната, подчерта Антоний Гълъбов.

За първи път на избори няма да има словосъчетанието БСП. Абревиатурата ще отсъства от тези избори. Издигането на кандидатурата на ген. Радев от Инициативен комитет, означава че БСП никъде няма да фигурира, смята още той.

ГЕРБ се чувства необезпокояван в тази кампания. Според социолога не е изключено двойката Каракачанов – Нотев да стигне до балотаж и тогава ще бъде много важно кого ще подкрепят реформаторите.

Не възприемам като сериозен т. нар. генералски сблъсък, защото той не носи смислени послания за отношенията армия – общество. По- скоро това е опит да се отговори на обществени очаквания, а не да се прави политика, подчерта още той.

Партиите се изчерпаха, ние се намираме в навечерието на много дълбок процес на пренареждане на партийната система

Поведението на ГЕРБ провокира реакциите на опонентите. Според мен кампания се води, но не през фигури, а фоново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58