Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетели сме на нова фаза на пропагандна война

Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на нова фаза на пропагандната война, ние се намираме в пропагандна война - поне през последните две години.

Това заяви Антоний Гълъбов по повод казуса "Бокова" след официалната номинация на Кристалина Георгиева за генерален директор на ООН. Политологът е категоричен, че няма да има пряко влияние върху мнението и оценките на страните, от чийто избор зависи кой ще бъде следващия председател на ООН.  

Това е пропагандна война, която е насочена към българското обществено мнение и към българското публично пространство. В това отношение тя е добре фокусирана върху България и цели да разколебае българската позиция, да представи България като непостоянен и неубедителен член на Европейския съюз и на НАТО.

Радио Пловдив: Случайно ли номинацията на Кристалина Георгиева идва ден след като премиера Бойко Борисов разговаря по телефона с Владимир Путин?

Антоний Гълъбов: Това е част от пропагандната война. Посоката естествено е от там. Няма съмнение затова, че става дума за руската школа, тя е съветска школа всъщност. Това е доста различен тип информационна война, която е много характерна за късната съветска епоха. Онова, което е важно не са изказванията на говорителката на външното министерство на Руската федерация, защото, разбира се, това не е работа на Руската федерация какво прави България и как номинира или оттегля своя кандидат. Г-жа Бокова трябваше да се оттегли преди три седмици, когато нейния екип разпространи едно съобщение официално, в което се казва, че страната й я саботира. Обикновено подобно изявление в международната дипломация предполага едно следващо изречение, в което се казва „да, аз именно по тази причина оттеглям кандидатурата си”.

Радио Пловдив: Тя обаче не оттегля своята кандидатура, продължава борбата.

Антоний Гълъбов: Точно това е проблем. Не, не, това с борбата е малко сложно. Вчерашните официални изявления потвърждават тази хипотеза. Тя наистина продължава в някакво свое лично качество като тя самата, нещо, което наистина е неадекватно. Аз смятам, че човек, който има толкова дълъг опит в международните институции и който е постигнал немалко в личната си кариера, би трябвало да знае кога да се оттегли. За съжаление това не се случи и в момента сме в странната ситуация, в която имаме един български кандидат, който вече играе за самия себе си и втора кандидатура, зад която стои българското правителство.

Радио Пловдив: Какъв изход да очакваме от тази ситуация?

Антоний Гълъбов: Аз смятам, че имаме различен профил на кандидата г-жа Георгиева. Тя е значително по-разнообразна като професионален и политически опит от г-жа Бокова. В този смисъл предполагам, че е възможно тя да има по-широка подкрепа, но това ще си проличи през следващите дни. Без съмнение България се намира в особено положение заради тази ситуация. Ако г-жа Бокова беше оттеглила кандидатурата си, най-вероятно нямаше да се намираме в доста сложната ситуация да трябва да обясняваме кой всъщност е българския кандидат.

Радио Пловдив: Буквално преди броени часове излезе една информация, че Русия е поискала разяснения от България за кандидатурата на Кристалина Георгиева...

Антоний Гълъбов: Русия не може да иска никакво разяснение от България. В международните отношения има правила. Това, че руската политика в момента е в агресивна фаза и че се опитва да се представи за световна сила, е проблем на руската политика. България не е длъжна да дава обяснения на никого за действията си. България е суверенна държава, тя взема решенията си през своите институции. Така че е време да бъдат обуздани малко както имперските амбиции на Русия, така и вътрешните говорители на тези амбиции, тъй като това, което виждаме в момента е да бъде използвана при отсъстващата в момента президентска кампания, а това е изключително лош курс в политическата комуникация.

Радио Пловдив: С едно изречение да кажете как ви изглежда кандидат-президентската кампания. В неделя се очаква ГЕРБ да обяви своята кандидатура. Днес пък вестниците излизат с  доста категоричен тон, че Цецка Цачева е номер едно за президент?

Антоний Гълъбов: Тези спекулации започнаха от януари тази година. Онова, което е важно за тази кампания е, че имаме много ясни белези затова, че опозицията отказа да се възползва от възможността да разгърне своя собствена кампания -  различна от противопоставяне на ГЕРБ. Липсата на официален кандидат на ГЕРБ не би било никакъв проблем. Точно обратното – би могла да бъде много подходяща среда за разгръщането на една  нормална позитивна кампания, в която онези, които твърдят, че биха могли да управляват страната би трябвало много по-рано да изведат своите кандидати и да имат свободен терен, в който да убедят българските граждани  в техните качества. Нищо подобно не се случи. Ние имаме една много странна смесица - веднъж много на брой кандидатури, дори според някои наблюдатели рекорден брой, но в същото време нямаме добре структурирана предизборна кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43