Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха собственика на „Дупнишката популярна каса”, ощетила 227 души с общо 4,5 млн. лева

| обновено на 05.10.16 в 15:50

Данъчни престъпления, лихварство, длъжностно присвояване и пране на пари са обвиненията срещу арестувания в Дупница председател на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков. Заедно с него е задържана и съпругата му Ивона Близнакова в качеството й на касиер на касата, а синът им Сотир е бил разпитан като свидетел в процеса. 

Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов, който поясни, че досъдебното производство се води под ръководството на пловдивските обвинители, тъй като адресната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив и извършеното данъчно престъпление – укриване на данъци, също е извършено в Пловдив.
 

43-ма души са кредиторите с влогове за 1,5 милиона лева в Дупнишката популярна каса, която е обявена в несъстоятелност в началото на април. Така пострадалите не могат да си получат влоговете, част от които достигат до 100-150 хил. лева, нито лихвите от тях. По смисъла на закона те се водят съкооператори, а не вложители, тъй като Дупнишката популярна каса не е банка, а кооперация. Хората с влогове били примамвани с високи лихви от 14 до 18 процента. Сред ощетените е и италианец, който имал влог от 400 хил. лева.

Кредиторите на Дупнишката популярна каса са близо 230 души, от които кооперацията е събрала от 2007 г. досега над 4,5 милиона лева.

През март обаче Близнаков декларира пред данъчните, че кооперацията няма нито един лев и не притежава никакво имущество.

При обиските на 6 адреса в Пловдив, Дупница и София пари не са открити – съобщиха от полицията.

Макар че Касата била обявена в несъстоятелност, Георги Близнаков продължавал да развива лихварска дейност, за която нямал разрешение. Така той събрал длъжници за 2,5 млн. лева, но заемите отпускал предимно на себе си. Така той ще бъде обвинени и за длъжностно присвояване – уточниха от прокуратурата.

Ако обвиненията срещу Георги Близнаков се докажат, го очаква присъда от 5 до 10 години затвор и конфискация на имуществото.

Георги и Ивона Близнакови са задържани в Дупница, но са конвоирани в Пловдив, където тече досъдебното производство. Те са с прокурорска мярка за неотклонение от 72 часа, която изтича в събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28