Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2017 пази икономическото статукво, застоят ще продължи

Публикуваният вече за обществено обсъждане проект за Бюджет- 2017 коментира в интервю в предаването „Ден след ден“ проф. Искра Христова- Балканска от Икономическия институт на БАН.

Въпреки че образование, здравеопазване и отбрана са обявени като приоритети- те не са финансово подплатени. Според нея бюджетът показва отказ от реформи. На пръв поглед министерствата получават допълнителни суми за финансиране, но те са за покриване на стари проекти, не се виждат нови инвестиции по отношение на по- добра производителност на труда, например.

Една част от средствата са за рефинансиране за големите проекти по оперативните програми.

Ние имаме потребност от пари в нови технологии и образование, но такива не се виждат – каза професорът.

Говори се и планира повишаване на заплатите на учителите, но това, което е важно - млади хора да се включат като преподаватели, но няма стимули за млади учени в изследователските институти.

Ситуация на застой и нереформиране на икономиката е това, което ще наложи бюджетната рамка – сочи анализът на проф. Балканска. Тя добави, че ако не се премине  към политика за стимулиране на производства с по- висока добавена стойност- в българската икономика няма да има развитие.

Доказателство за липсата на развитие е и това, че банковите депозити се увеличават,  че хората нямат стимул да вкарат тези пари в икономиката.

Риск си остава  между фирмената задлъжнялост и дълговете на хората, роенето на фирми, които дават бързи и лесни кредити, допълнително утежняващи положението на по- бедните хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34